REKLAMA

Źródło: Pexels

Pielmieni

Przepyszne pielmieni - idealne do rosołu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Surowce

  • 500 g mąki Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
  • szczypta sól Dodano do

Farsz

  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę, jajko, olej, wodę i sól, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.

2. Krok

Zawijaj ciasto w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.

3. Krok

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek.

4. Krok

Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni.

5. Krok

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6. Krok

Dodaj pietruszkę i ser i wymieszaj dokładnie.

7. Krok

Ciasto podziel na 18 części i każdą rozwałkuj na kształt kwadratu o boku około 10 cm.

8. Krok

Na każdym kwadracie ułóż łyżkę farszu i złóż brzegi ciasta, tworząc trójkąt.

9. Krok

Zlep brzegi i uformuj pierogi.

10. Krok

W garnku zagotuj wodę i wsyp do niej pierogi.

11. Krok

Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, około 5 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

332 przepisy

Dania mięsne

1025 przepisy

Śniadanie

409 przepisy

Obiad

1978 przepisy

Kolacja

1841 przepisy

Deser

1394 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1256 przepisy