REKLAMA

Źródło: margouillatphotos via iStockPhotos

Dynia przygotowana na słodko-kwaśno

Wciąż pamiętam, kiedy po raz pierwszy zrobiłam słodko-kwaśne danie z dyni. Podczas kolacji z przyjaciółmi postawiłam to danie na stole i od razu stało się hitem. Piękna dynia Hokkaido służy jako baza do tego egzotycznego słodko-kwaśnego dania. Idealne na jesień i pełne pysznych przypraw. Jest zaskakująco łatwe w przygotowaniu i zrobi wrażenie na gościach.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 dynia Hokkaido Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 200 ml ocet Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 1 Kawałek Ginger Dodano do
  • 2 Tablespoon sos sojowy Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • 2 Tablespoon olej Dodano do
  • 150 ml woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Aby przygotować słodko-kwaśny przepis z dyni, najpierw pokrój dynię na kawałki wielkości kęsa. Skórkę pozostawiam, ponieważ w dyni Hokkaido jest ona jadalna i dostarcza dodatkowych składników odżywczych.

2. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Zetrzyj również imbir, aby wydobyć z niego maksimum smaku.

3. Krok

Rozgrzej olej na patelni, a następnie podsmaż cebulę, czosnek i imbir, aż staną się złotobrązowe i ładnie pachnące.

4. Krok

Dodać dynię i krótko podsmażyć z przyprawami.

5. Krok

Dodaj cukier, ocet, sos sojowy i wodę na patelnię i dobrze wymieszaj. Pozwoliłam cukrowi całkowicie się rozpuścić przed nałożeniem pokrywki na patelnię. Następnie gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.

6. Krok

Doprawić solą i pieprzem. Gdy dynia będzie miękka, danie jest gotowe.

7. Krok

Lubię podawać dynię słodko-kwaśną z ryżem basmati. To idealne danie na przytulny wieczór w domu i prawdziwa uczta dla miłośników dyni!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy