REKLAMA

Źródło: Freepik

Bezglutenowe ciasto kruche

Bezglutenowa wersja klasycznego ciasta kruchego. Jest kruche, lekkie i idealne do podstawek do ciast, tartalinek lub quiche.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 220 gms Mąka bezglutenowa gładka Dodano do
  • 100 gms Masło niesolone, pokrojone w kostkę i schłodzone Dodano do
  • 1 łyżka stołowa semolina cukier Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 3 łyżki stołowe zimna woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W dużej misce, wymieszaj razem mąkę, cukier i sól.

2. Krok

Dodaj do miski sześciany masła i wgnieć je w mąkę używając opuszków palców, aż będzie przypominało bułkę tartą.

3. Krok

Stopniowo dodawaj wodę, po jednej łyżce, i mieszaj, aż ciasto zacznie się formować w kulę. Uważaj, aby nie przemieszać zbyt wiele ciasta.

4. Krok

Zawiń ciasto w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez co najmniej 30 minut przed użyciem.

5. Krok

Kiedy wszystko będzie gotowe, lekko oprósz powierzchnię do pracy mąką. Rozwałkuj ciasto tak, aby pasowało do Twojej tarty lub blachy do ciasta.

6. Krok

Umieść rozwałkowane ciasto na naczynie lub formę, dociskając je do kątów, nie rozciągając go. Obetnij wszelkie nadmiar ciasta.

7. Krok

Schłodzić w lodówce przez kolejne 30 minut przed pieczeniem. To pomoże zapobiec kurczeniu się ciasta podczas pieczenia.

8. Krok

Nagrzej piekarnik do 200°C/180°C z obiegiem/gaz na 6. Przekłuj dno ciasta widelcem. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i napełnij ceramicznymi kulkami do pieczenia lub suszonymi roślinami strączkowymi.

9. Krok

Piecz w ślepo przez 15 minut. Następnie ostrożnie usuń papier i fasolę i wróć z ciastem do piekarnika na kolejne 5-10 minut lub do momentu, gdy spód będzie lekko złocisty.

10. Krok

Pozwól kruchemu ciastu nieco ostygnąć przed dodaniem nadzienia, a następnie wstaw je z powrotem do piekarnika i piecz zgodnie z instrukcjami przepisu dla nadzienia.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy