REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski

Filet z indyka w sosie własnym

Ten przepis na filet z indyka w sosie własnym to klasyka w mojej kuchni wypracowana na przestrzeni lat.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 filety z indyka Dodano do
  • 500 ml bulionu drobiowego Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Zioła Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło, a następnie obsmażamy na nim filety z obu stron na złoty kolor. Filety przyprawiamy solą i pieprzem.

2. Krok

Indyki przekładamy do naczynia żaroodpornego, obiecujemy posiekanym czosnkiem i cebulą. Wsypujemy zioła, pamiętając, że lubczyk daje bardzo charakterystyczny smak. Dla mnie to zdecydowany atut tego przepisu.

3. Krok

Wszystko zalewamy bulionem do 3/4 wysokości mięsa i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

4. Krok

W trakcie pieczenia polewamy mięso zalewą, by filet pozostał soczysty.

5. Krok

Po upieczeniu filety wyjmujemy z naczynia, a pozostały sos łączymy z mąką i gotujemy, aż uzyska odpowiednią konsystencję.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy