Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski
Filet z indyka w sosie własnym
Ten przepis na filet z indyka w sosie własnym to klasyka w mojej kuchni wypracowana na przestrzeni lat.
Składniki
- 2 filety z indyka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki masla
- 2 łyżki mąki
- 2 zęby czosnku
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- Zioła
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło, a następnie obsmażamy na nim filety z obu stron na złoty kolor. Filety przyprawiamy solą i pieprzem.
Indyki przekładamy do naczynia żaroodpornego, obiecujemy posiekanym czosnkiem i cebulą. Wsypujemy zioła, pamiętając, że lubczyk daje bardzo charakterystyczny smak. Dla mnie to zdecydowany atut tego przepisu.
Wszystko zalewamy bulionem do 3/4 wysokości mięsa i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
W trakcie pieczenia polewamy mięso zalewą, by filet pozostał soczysty.
Po upieczeniu filety wyjmujemy z naczynia, a pozostały sos łączymy z mąką i gotujemy, aż uzyska odpowiednią konsystencję.