REKLAMA
Źródło: Pexels
Chlebek bananowy
Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1⁄4 łyżeczki sól
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Banany rozgnieć łyżką na puree. Dodaj do nich jajko, cukier, olej i wymieszaj do połączenia składników. W misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do chleba.
2. Krok
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka.
3. Krok
Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw do wystudzenia przed krojeniem i podaniem.