Prosta torta dla dzieci
Składniki
- 1 l mleko pełne
- 300 g semolina
- 1 kawałek cukier waniliowy
- 50 g starty kokos
- 80 g czekolada gorzka
- 150 g masło o temperaturze pokojowej
- świeży owoce
- Czekoladowa polewa do ozdoby
Najnowsze ulotki
Procedura
Użyłem okrągłej formy o średnicy 20cm.
Do garnka dodajemy mleko i waniliowy cukier.
Do wrzącego mleka zaczynamy dodawać kaszę manną i ciągle mieszając, gotujemy gęstą kaszkę.
Wyłączamy i dodajemy masło w temperaturze pokojowej, a następnie wszystko mieszamy.
Do jednej miski wsypujemy kokos i wlewamy połowę kaszy, a następnie dobrze mieszamy.
Do drugiej miski kruszymy na małe kawałki czekoladę i wlewamy drugą część kaszy. Pozostawiamy na chwilę, aby czekolada się rozpuściła, a następnie mieszamy.
Do formy nalewamy białą część, wygładzamy i dodajemy drugą, ciemną część.
Pozwól ostygnąć i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, idealnie na noc.
Tortę można ozdobić owocami, startą czekoladą lub całą polać czekoladą.
Młodsze dzieci zamiast czekolady mogą dodać dowolne zmiksowane owoce.
Smacznego!