REKLAMA

Źródło: Canva

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ten cudowny rabarbarowy placek z budyniem jest doskonałym połączeniem słodkiego rabarbaru i delikatnego kremu budyniowego. Ponieważ rabarbar jest jednym z pierwszych plonów, które pojawiają się na wiosnę, ten placek jest wspaniałym sposobem na świętowanie nadejścia słonecznych dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 250 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 100 g masło o temperaturze pokojowej Dodano do
  • 100 g cukier puder Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do
  • 1 szt budyń waniliowy Dodano do
  • 500 g Rabarbar Dodano do
  • 500 ml mleko Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 4 łyżka stołowa cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

2. Krok

W drugiej misce wymieszaj masło, cukier puder, jajka i cukier waniliowy. Dodaj powstałą mieszankę do suchej mieszanki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj kilka łyżek wody.

3. Krok

Często wywałkuj na obsypanej mąką desce i przenieś do natłuszczonej formy na ciasto. Utwórz z niego równą warstwę, która pokryje dno i boki formy.

4. Krok

Rozłóż rabarbar na cieście w formie do tarty.

5. Krok

Mieszanka puddingowa wymieszaj z 4 łyżkami cukru. Przygotuj pudding z mleka i mieszankę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

6. Krok

Gorący pudding nalej na rabarbar w formie do ciasta.

7. Krok

Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piecz przez około 45 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy