REKLAMA

Źródło: FB: Slovenské jedlá a iné... dobroty ,,starých materí,,

Jabłka w cieście francuskim

Doskonałe soczyste jabłkowe torebki z ciasta francuskiego, gotowe w pół godziny.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Ciasto:

  • 1 opakowanie mrożone ciasto francuskie Dodano do

Nadzienie:

  • 4 szt jabłka Dodano do
  • 4 łyżka stołowa cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżka stołowa masło Dodano do
  • Mielona cynamon Dodano do

Na trzecią drogę:

  • 1 szt jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Obieramy jabłka i kroimy je na małe kawałki.

2. Krok

Cukier pozostawiamy do karmelizacji, a gdy zacznie brązowieć, dodajemy do niego masło, jabłka i cynamon.

3. Krok

Dusimy je przez około 5 minut.

4. Krok

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką desce i kroimy na prostokąty.

5. Krok

Na dolną część prostokąta kładziemy nadzienie jabłkowe, a górną część ciasta (drugą połowę ciasta) kroimy nożem.

6. Krok

Torba jest zamykana i lekko dociskana, aby się nie otworzyła.

7. Krok

Kładziemy ciasteczka na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy je w 190°C przez około 20 minut. Przed pieczeniem nie zapomnij ich posmarować jajkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy