REKLAMA

Źródło: bonchan via iStockPhotos

Najlepszy przepis na ciasto gofrowe

Przygotowywałam ten przepis na gofry wiele razy i zawsze jest ogromnym hitem wśród mojej rodziny i przyjaciół. Składniki sprawiają, że gofry są cudownie puszyste i lekkie, ale także przyjemne i chrupiące. Jest to idealny podstawowy przepis, do którego można dodawać dodatki według własnego uznania!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 250 g Mąka pszenna Dodano do
  • 2 Łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 12 Łyżeczka sól Dodano do
  • 2 Tablespoon cukier Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 450 ml mleko Dodano do
  • 100 g roztopione masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Jak przygotować ciasto na gofry? Najpierw wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier w dużej misce. Zalecam bardzo dokładne wymieszanie wszystkiego, aby na końcu nie było grudek.

2. Krok

W innej misce ubij jajka, a następnie dodaj mleko i roztopione masło. Zauważyłem, że lepiej jest pozwolić masłu lekko ostygnąć przed dodaniem go do innych płynnych składników, aby zapobiec wrzeniu jajek.

3. Krok

Teraz dodaj płynne składniki do suchych składników i dobrze wymieszaj. Ale nie mieszaj zbyt mocno - kilka małych grudek jest w porządku i zapewni, że gofry będą ładne i puszyste.

4. Krok

Pozostaw ciasto na około 5 minut, aby odpoczęło. W tym czasie rozgrzej gofrownicę i lekko ją natłuść.

5. Krok

Piecz ciasto w gofrownicy, aż gofry będą złotobrązowe. Każdy gofr zajmuje zwykle około 4-5 minut, ale czas ten może się różnić w zależności od gofrownicy.

6. Krok

I najlepsze gofry są gotowe! Świetnie smakują z cukrem pudrem, syropem klonowym, świeżymi owocami lub po prostu same.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy