REKLAMA

Źródło: Pexels

Pączki

Klasyczne polskie pączki - bardzo łatwy przepis.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 112 i szklanki mąki pszennej Dodano do
  • 14 szklanki cukru Dodano do
  • 14 szklanki cukru waniliowego Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 14 szklanki ciepłego mleka Dodano do
  • 14 szklanki rozpuszczonego i ostudzonego masła Dodano do
  • 2 łyżki drożdży instant Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • cukier puder Dodano do
  • powidła opcjonalnie Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W misce połącz mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, mleko, masło, drożdże i sól. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie lepkie.

2. Krok

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aby wyrosło.

3. Krok

Kiedy ciasto wyrośnie, odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich kulki. Możesz też użyć łyżki do nabierania ciasta.

4. Krok

W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni C. Smaż pączki po kilka na raz, z każdej strony na złoty kolor.

5. Krok

Odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowych ręczników i posyp pączki cukrem pudrem.

6. Krok

Możesz również nadziać pączki powidłami robiąc małą dziurkę od dołu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy