REKLAMA

Źródło: Canva

Pesto

Pyszny sos włoski na bazie bazylii. Doskonale sprawdzi się dodany do makaronu, grzanek, lub jako sos do sałatki. Pesto można również przygotować z innych ziół, takich jak: natka pietruszki, rukola, szpinak. Można również zmienić orzechy.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 2 szklanki liści bazylii Dodano do
  • 12 szklanki posiekanych orzechów piniowych Dodano do
  • 12 szklanki startego parmezanu Dodano do
  • 3 ząbki czosnku Dodano do
  • 12 szklanki oliwy z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub blenderze.

2. Krok

Miksować, aż składniki zostaną dokładnie połączone i powstanie gładka pasta.

3. Krok

Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

4. Krok

Pesto przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce, a najlepiej pokryć warstwą oliwy, dzięki temu pesto zachowa świeżość na dłużej.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy