REKLAMA

Źródło: Canva

Pesto

Pyszny sos włoski na bazie bazylii. Doskonale sprawdzi się dodany do makaronu, grzanek, lub jako sos do sałatki. Pesto można również przygotować z innych ziół, takich jak: natka pietruszki, rukola, szpinak. Można również zmienić orzechy.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 2 szklanki liści bazylii Dodano do
  • 12 szklanki posiekanych orzechów piniowych Dodano do
  • 12 szklanki startego parmezanu Dodano do
  • 3 ząbki czosnku Dodano do
  • 12 szklanki oliwy z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub blenderze.

2. Krok

Miksować, aż składniki zostaną dokładnie połączone i powstanie gładka pasta.

3. Krok

Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

4. Krok

Pesto przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce, a najlepiej pokryć warstwą oliwy, dzięki temu pesto zachowa świeżość na dłużej.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1115 przepisy

Kolacja

2020 przepisy

Obiad

2159 przepisy

Deser

1522 przepisy

Śniadanie

472 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy