REKLAMA

Źródło: Canva

Pesto

Pyszny sos włoski na bazie bazylii. Doskonale sprawdzi się dodany do makaronu, grzanek, lub jako sos do sałatki. Pesto można również przygotować z innych ziół, takich jak: natka pietruszki, rukola, szpinak. Można również zmienić orzechy.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 2 szklanki liści bazylii Dodano do
  • 12 szklanki posiekanych orzechów piniowych Dodano do
  • 12 szklanki startego parmezanu Dodano do
  • 3 ząbki czosnku Dodano do
  • 12 szklanki oliwy z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub blenderze.

2. Krok

Miksować, aż składniki zostaną dokładnie połączone i powstanie gładka pasta.

3. Krok

Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

4. Krok

Pesto przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce, a najlepiej pokryć warstwą oliwy, dzięki temu pesto zachowa świeżość na dłużej.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy