REKLAMA

Źródło: Pexels

Pleśniak

Przepis na przepyszne domowe ciasto.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 1 Łyżka cukru wanilinowego Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 6 jajek średnich Dodano do
  • 1 Łyżka gęstej śmietany Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, 2/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem miksera. Dodać żółtka (białka zachować na bezę) oraz śmietanę i dalej miksować aż składniki połączą się w gładkie i jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną część nieco większą od drugiej.

2. Krok

Spód blaszki wylepić większą częścią ciasta. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i też włożyć do lodówki.

3. Krok

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając po łyżce pozostałą 1 szklankę cukru ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.

4. Krok

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na spód z ciasta wyłożyć dżem porzeczkowy, następnie pianę z białek, a na wierzch pokruszyć starte ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut na złoty kolor.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy