REKLAMA

Źródło: Pexels

Pleśniak

Przepis na przepyszne domowe ciasto.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 1 Łyżka cukru wanilinowego Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 6 jajek średnich Dodano do
  • 1 Łyżka gęstej śmietany Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, 2/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem miksera. Dodać żółtka (białka zachować na bezę) oraz śmietanę i dalej miksować aż składniki połączą się w gładkie i jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną część nieco większą od drugiej.

2. Krok

Spód blaszki wylepić większą częścią ciasta. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i też włożyć do lodówki.

3. Krok

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając po łyżce pozostałą 1 szklankę cukru ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.

4. Krok

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na spód z ciasta wyłożyć dżem porzeczkowy, następnie pianę z białek, a na wierzch pokruszyć starte ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut na złoty kolor.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy