REKLAMA
Polędwica w sosie cebulowym
Smaczny obiad który zasmakuje każdemu. Idealne połączenie cebuli i polędwicy wieprzowej. https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2025/11/poledwica-w-sosie-cebulowym.html
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 500 g polędwicy wieprzowej
- sól I pieprz
- olej
- 3 duży cebule
- 300 ml bulionu
- 100 ml zimnej wody
- 1 Łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki śmietanki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól Przyprawy
- pieprz biały
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Polędwicę kroimy w plasterki, solimy i pieprzymy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na ładny kolor. Wyjmujemy na talerz, odkładamy na bok.
2. Krok
Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor cebulę, zalewamy bulionem i gotujemy około 7 minut.
3. Krok
Po upływie tego czasu cebulę blendujemy na gładki krem. Następnie całość wlewamy do garnka, zaklepujemy zawiesiną mąki z wodą i śmietan, zagotujemy.
4. Krok
Do całości dodajemy podsmażoną polędwicę i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa około 10 a 15 minut.
5. Krok
Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku.