:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BWVO5l-_WVxxejBNY-Cg/2aca059385f036179cccd5fa917db0.jpeg)
Źródło: Pixabay: Einladung_zum_Essen
Ravioli z nadzieniem z ricotty i szpinaku według przepisu Agaty
Jako zapalony kucharz uwielbiam modyfikować tradycyjne potrawy i nadawać im własny charakter. W spokojną niedzielę po raz pierwszy zrobiłam domowe ravioli z nadzieniem z ricotty i szpinaku. To zdecydowanie sztuka, która wymaga cierpliwości, ale rezultat jest zdecydowanie tego wart.
Składniki
Ciasto na ravioli:
- 400 g Mąka
- 4 jajka
- Trochę wody
- sól
Nadzienie:
- 500 g świeży szpinak
- 200 g Ricotta
- sól
- gałka muszkatołowa
- 1 Ząbek czosnku
- 1 Tablespoon oliwa z oliwek
Sos:
- 100 g masło
- 1 mały cebula
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszaj mąkę z jajkami, odrobiną wody i szczyptą soli. Dobrze zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj wody, jeśli jest zbyt wilgotne, dodaj więcej mąki. Następnie przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Umyj szpinak i podsmaż na patelni z oliwą z oliwek i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Gdy szpinak zmięknie, zdejmij go z patelni i odcedź. Gdy ostygnie, wyciśnij rękami jak najwięcej wody.
Wymieszaj ricottę ze szpinakiem i dopraw mieszankę solą, pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
Rozwałkuj cienko ciasto i wytnij ravioli za pomocą wykrawaczki do ciasta. Nałóż łyżeczkę nadzienia na każde ravioli. Następnie przykryj nadzienie kolejną warstwą ciasta i dobrze dociśnij brzegi.
Moja rada: Pierwszą rzeczą, którą chcesz zrobić, jest powiedzenie: "Chcę tego użyć". Zbyt dużo nadzienia może spowodować pęknięcie ravioli!
Jeśli masz gorące ravioli, możesz je wykorzystać w swoim ulubionym miejscu, aby nie musieć ich jeść. zajmuje to tylko kilka minut.
Sos jest bardzo prosty: wrzucamy masło na patelnię, najlepiej. Jeśli chcesz usmażyć go na głębokim tłuszczu, uzyskasz przyjemną chrupiącą konsystencję. Ugotowane ravioli polewamy sosem maślanym i podajemy.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/SXVBbCYimZh7lyu_RhcB/de4dc325738e7917bb5a814c47bcfe.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/eYzae2hg_F5f6ClAgrAR/043511a2796f4fe94c95885e8ea01c.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/UORoiV6FLOofws2ZWRvt/33a62aa6413bae3b2b77c8595f4d6d.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/OhyqQdQ-siw8LZ9A8qNs/3c6731252ef7e73b301b8b099e11c7.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/w65QknBYoI4Z5mciLKKZ/a0bfc8d2b4815f166cd9f2aaba1025.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/VdAMAg8VOkuvccMglqwx/90042a824d9dac6428381a485680a7.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/I6zng9YakqL-TtXwmQh0/8e95a2c2d7d4405a842343714fa800.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/5SW3lbq67EQvenTrNubB/c60458bc67b4c9e548ecc533b58d6f.jpeg)












