REKLAMA

Ryba po grecku

Danie które króluje w naszych domach w okresie Świąt Bożego Narodzenie . Idealny smak dania to warzywa duszone z dodatkiem przecieru pomidorowego i smacznej , zdrowej ryby . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/12/ryba-po-grecku.html

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg fileta z ryby Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do
  • 5 Średni marchewki Dodano do
  • 2 Średni pietruszki Dodano do
  • mały Korzeń selera Dodano do
  • 3 Średni białe cebule Dodano do
  • 240 g przecieru pomidorowego Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 6 kulek pieprzu czarnego Dodano do
  • 3 kulki ziela angielskiego Dodano do
  • duży szczypta cukru Dodano do
  • 12 litry zimnej wody Dodano do
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • Papryka słodka Dodano do
  • Papryka ostra Dodano do
  • Olej 3 ziarna Kujawski Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rybę (u mnie miruna) jeżeli mamy zamrożoną, odmrażamy . Osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie paski o grubości około 2 do 3 cm) posypujemy solą , pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny . Pozostawiamy na około 20 minut do przegryzienia . Po tym czasie panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju . Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .

2. Krok

Cebulę obrać i pokroić w pół piórka , smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Marchewkę , pietruszkę , korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , dorzucamy do ze złoconej cebuli , smażymy około 10 minut , posypujemy solą . Po upływie tego czasu dolewamy wodę , dokładamy kulki pieprzu czarnego , ziela angielskiego , liść laurowy . Zmiejszamy moc palnika i dusimy około 20 minut do miękkości warzyw . Gdy warzywa mamy miękkie dokładamy przecier pomidorowy , natkę pietruszki , posypujemy obficie przyprawami . Nadmiar wody odparować na większej mocy palnika , dość często mieszamy . Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami .

3. Krok

Gotową rybę i warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym . Na początek odrobina warzyw , ryba następnie kolejna część warzyw , kawałki ryby i ostatnia część warzyw .

4. Krok

Tak ułożone warzywa z rybą zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez 20 minut .

Podobne przepisy

Ryba po grecku

Tradycyjny przepis na rybę, która gości na wigilijnym stole.

Sałatka z kraba

Naprawdę szybki i łatwy przepis na sałatkę z kraba z kwaśną śmietaną i kapustą pekińską.

Kapusta z grzybami

Staropolski przepis bożonarodzeniowy.

Zupa rybna

Filety z łososia

Ten przepis pokazuje, jak przygotować filety z łososia w smaczny sposób.

Babka włoska

Panettone to włoski świąteczny ciasto, które na pewno pokochasz. Smakiem przypomina coś pomiędzy babką a chlebem biskupim.

Ciasta wielkanocne

Ekstra szybkie, wytrawne wielkanocne ciasto francuskie.

Podobne przepisy

Ryba po grecku

Tradycyjny przepis na rybę, która gości na wigilijnym stole.

Sałatka z kraba

Naprawdę szybki i łatwy przepis na sałatkę z kraba z kwaśną śmietaną i kapustą pekińską.

Kapusta z grzybami

Staropolski przepis bożonarodzeniowy.

Zupa rybna

Filety z łososia

Ten przepis pokazuje, jak przygotować filety z łososia w smaczny sposób.

Babka włoska

Panettone to włoski świąteczny ciasto, które na pewno pokochasz. Smakiem przypomina coś pomiędzy babką a chlebem biskupim.

Ciasta wielkanocne

Ekstra szybkie, wytrawne wielkanocne ciasto francuskie.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

346 przepisy

Dania mięsne

989 przepisy

Kolacja

1784 przepisy

Mascarpone

120 przepisy

Śniadanie

392 przepisy

Obiad

1902 przepisy

Deser

1339 przepisy

Zupy i buliony

310 przepisy

Ciastka

325 przepisy

Ciasta i desery

1210 przepisy