REKLAMA

Źródło: Pixabay: KirstentB

Szarlotka z twarogiem w bochenku - przepis

To wilgotne ciasto jabłkowe z sernikiem w foremce to jedna z moich ulubionych wariacji na temat ciasta. Najchętniej robię je w chłodne jesienne dni, kiedy jabłka dopiero co zostały zerwane z drzewa.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 2 jabłko Dodano do
  • 250 g Mąka Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 80 g Twarożek o niskiej zawartości tłuszczu Dodano do
  • 150 ml olej Dodano do
  • 1 Pakiet proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • Masło i mąka do wysmarowania formy Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Po pierwsze, rozgrzej piekarnik do 180 stopni (górna i dolna grzałka). Natłuść formę do bochenka i oprósz ją mąką, aby zapobiec późniejszemu przywieraniu ciasta do formy.

2. Krok

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno zetrzeć na tarce.

3. Krok

Następnie wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W innej misce rozbij jajka i dokładnie wymieszaj je z olejem. Dodaj mieszaninę jajek do suchych składników, dodaj twaróg i starte jabłka i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.

4. Krok

Wlać ciasto do przygotowanej formy i wyrównać. Piec szarlotkę z twarogiem w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut. Wbij wykałaczkę w środek ciasta, aby sprawdzić, czy szarlotka jest upieczona. Jeśli ciasto nie przykleja się już do wykałaczki, ciasto jest gotowe. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy