REKLAMA

Źródło: Pexels

Babka cytrynowa

Do najpopularniejszych deserów goszczących na Wielkanocnych stołach należy babka cytrynowa. Jej konsystencja powinna być wilgotna, o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrusów

REKLAMA
TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Przepis można znaleźć w tym artykule

TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Składniki

porcje
12

Babka cytrynowa

  • 250 g mąki Dodano do
  • 250 g cukier kryształ Dodano do
  • 250 g masła lub margaryny Dodano do
  • 4 duże jajka lub mniejszych Dodano do
  • 1 duża cytryna Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do

Lukier

  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z miękkim masłem i cukrem.

2. Krok

Sparzyć cytrynę i zetrzeć jej skórkę - dodać do masy z żółtek.

3. Krok

Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze odrobinką soli i delikatnie dodać do masy z żółtek.

4. Krok

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.

5. Krok

Przygotować foremkę na babkę lub keksówkę, wysmarować masłem i delikatnie wysypać bułką tartą lub mąką. Ciasto przełożyć łyżką do foremki.

6. Krok

Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce

7. Krok

Wyjąć z foremki i polać lukrem - ważne, aby babka była jeszcze ciepła.

8. Krok

Opcjonalnie można udekorować cienkimi plasterkami cytryny.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy