REKLAMA

Źródło: Pexels

Babka cytrynowa

Do najpopularniejszych deserów goszczących na Wielkanocnych stołach należy babka cytrynowa. Jej konsystencja powinna być wilgotna, o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrusów

REKLAMA
TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Przepis można znaleźć w tym artykule

TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Składniki

porcje
12

Babka cytrynowa

  • 250 g mąki Dodano do
  • 250 g cukier kryształ Dodano do
  • 250 g masła lub margaryny Dodano do
  • 4 duże jajka lub mniejszych Dodano do
  • 1 duża cytryna Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do

Lukier

  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z miękkim masłem i cukrem.

2. Krok

Sparzyć cytrynę i zetrzeć jej skórkę - dodać do masy z żółtek.

3. Krok

Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze odrobinką soli i delikatnie dodać do masy z żółtek.

4. Krok

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.

5. Krok

Przygotować foremkę na babkę lub keksówkę, wysmarować masłem i delikatnie wysypać bułką tartą lub mąką. Ciasto przełożyć łyżką do foremki.

6. Krok

Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce

7. Krok

Wyjąć z foremki i polać lukrem - ważne, aby babka była jeszcze ciepła.

8. Krok

Opcjonalnie można udekorować cienkimi plasterkami cytryny.

Podobne przepisy

Chlebek bananowy

Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Pankejki

Fantastyczny przepis na chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku pankejki - idealna propozycja na śniadanie.

Ciasta wielkanocne

Ekstra szybkie, wytrawne wielkanocne ciasto francuskie.

Ciasto z rabarbarem

Idealne na lato, lekko kwaskowate ciasto z rabarbarem.

Kokosanki

Kokosanki to tradycyjne ciastka pochodzące Polski. Pyszna chrupiąca przekąska.

Sernik królewski

Klasyczny polski sernik. Idealny na niedzielne popołudnie lub do codziennej kawy. Proponujemy podać go polanego czekoladą lub ze świeżymi owocami.

Sernik z brzoskwiniami

Kremowy sernik z brzoskwiniami - idealny deser na lato.
TASTElist
TASTElist
Podgląd przepisu Jak zrobić bukiet owocowy krok po kroku
Videorecepta

Jak zrobić bukiet owocowy krok po kroku

Wyjątkowy prezent, który zaskoczy każdego miłośnika truskawek i czekolady. Idealny prezent na zbliżający się Dzień Matki.

Podobne przepisy

Chlebek bananowy

Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Pankejki

Fantastyczny przepis na chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku pankejki - idealna propozycja na śniadanie.

Ciasta wielkanocne

Ekstra szybkie, wytrawne wielkanocne ciasto francuskie.

Ciasto z rabarbarem

Idealne na lato, lekko kwaskowate ciasto z rabarbarem.

Kokosanki

Kokosanki to tradycyjne ciastka pochodzące Polski. Pyszna chrupiąca przekąska.

Sernik królewski

Klasyczny polski sernik. Idealny na niedzielne popołudnie lub do codziennej kawy. Proponujemy podać go polanego czekoladą lub ze świeżymi owocami.

Sernik z brzoskwiniami

Kremowy sernik z brzoskwiniami - idealny deser na lato.
TASTElist
TASTElist
Podgląd przepisu Jak zrobić bukiet owocowy krok po kroku
Videorecepta

Jak zrobić bukiet owocowy krok po kroku

Wyjątkowy prezent, który zaskoczy każdego miłośnika truskawek i czekolady. Idealny prezent na zbliżający się Dzień Matki.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

641 przepisy

Ciasta

253 przepisy

Ciasta i desery

716 przepisy

Sałatki

194 przepisy

Zupy i buliony

211 przepisy

Ciastka

216 przepisy

Tanie posiłki

293 przepisy

Sosy

144 przepisy