:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TKR6eRNP4DJNLspie33U/4a9e1a922ab7d9fa520ec22dcae306.jpeg)
Źródło: Pexels
Babka cytrynowa
Do najpopularniejszych deserów goszczących na Wielkanocnych stołach należy babka cytrynowa. Jej konsystencja powinna być wilgotna, o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrusów
Składniki
Babka cytrynowa
- 250 g mąki
- 250 g cukier kryształ
- 250 g masła lub margaryny
- 4 duże jajka lub mniejszych
- 1 duża cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1⁄2 sok z cytryny
Lukier
- 100 g cukru pudru
- 1⁄2 sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z miękkim masłem i cukrem.
Sparzyć cytrynę i zetrzeć jej skórkę - dodać do masy z żółtek.
Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze odrobinką soli i delikatnie dodać do masy z żółtek.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotować foremkę na babkę lub keksówkę, wysmarować masłem i delikatnie wysypać bułką tartą lub mąką. Ciasto przełożyć łyżką do foremki.
Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce
Wyjąć z foremki i polać lukrem - ważne, aby babka była jeszcze ciepła.
Opcjonalnie można udekorować cienkimi plasterkami cytryny.