Źródło: Pixabay: vocalcoach
Przepis na zupę bihun
Zupa Bihun to pikantna, bogata i sycąca zupa pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Łączy w sobie smaki drobiu, warzyw i makaronu ryżowego w jednym garnku. Przygotowujemy ją w domu co tydzień.
Składniki
- 200 g filet z kurczaka
- 150 g Makaron ryżowy (Bihun)
- 2 marchew
- 200 g kapusta biała
- 1 Konfederacja Cebula dymka
- 2 ząbek czosnku
- 1 Kawałek Ginger
- 11⁄2 l rosół z kurczaka
- Sos sojowy, sól i pieprz do smaku
- 2 Tablespoon olej roślinny do smażenia
- Świeże liście bazylii do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrój marchewkę w paski, białą kapustę w cienkie paski, a dymkę w krążki. Drobno posiekaj czosnek i imbir.
Podsmaż piersi z kurczaka na oleju na dużej patelni. Dodaj posiekany czosnek i imbir i krótko podsmaż. Jest to podstawa smaku naszej zupy bihun i ważne jest, aby te składniki się nie przypaliły. Dodaj bulion i doprowadź zupę do wrzenia. Dodaj pokrojone warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy na osobnej patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jak tylko makaron ryżowy będzie ugotowany, dodać go do zupy i gotować przez 5 minut. Doprawić zupę sosem sojowym, solą i pieprzem. Należy zachować ostrożność podczas przyprawiania, ponieważ sos sojowy ma bardzo słony smak.
Zupę bihun podawać gorącą, udekorowaną świeżymi liśćmi bazylii. Dzięki temu zupa nabierze smaku i świeżości.