REKLAMA

Źródło: Pixabay: vocalcoach

Przepis na zupę bihun

Zupa Bihun to pikantna, bogata i sycąca zupa pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Łączy w sobie smaki drobiu, warzyw i makaronu ryżowego w jednym garnku. Przygotowujemy ją w domu co tydzień.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g filet z kurczaka Dodano do
  • 150 g Makaron ryżowy (Bihun) Dodano do
  • 2 marchew Dodano do
  • 200 g kapusta biała Dodano do
  • 1 Konfederacja Cebula dymka Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 1 Kawałek Ginger Dodano do
  • 112 l rosół z kurczaka Dodano do
  • Sos sojowy, sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 Tablespoon olej roślinny do smażenia Dodano do
  • Świeże liście bazylii do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Pokrój marchewkę w paski, białą kapustę w cienkie paski, a dymkę w krążki. Drobno posiekaj czosnek i imbir.

2. Krok

Podsmaż piersi z kurczaka na oleju na dużej patelni. Dodaj posiekany czosnek i imbir i krótko podsmaż. Jest to podstawa smaku naszej zupy bihun i ważne jest, aby te składniki się nie przypaliły. Dodaj bulion i doprowadź zupę do wrzenia. Dodaj pokrojone warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

3. Krok

W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy na osobnej patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jak tylko makaron ryżowy będzie ugotowany, dodać go do zupy i gotować przez 5 minut. Doprawić zupę sosem sojowym, solą i pieprzem. Należy zachować ostrożność podczas przyprawiania, ponieważ sos sojowy ma bardzo słony smak.

4. Krok

Zupę bihun podawać gorącą, udekorowaną świeżymi liśćmi bazylii. Dzięki temu zupa nabierze smaku i świeżości.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy