:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Y_rTH36QhB1SgMna-4QK/6f66c7c1a05df9406d6c9191a1e0f2.jpeg)
Źródło: FB: Thermomix TM6 i TM5 - przepisy i inspiracje
Barszcz Biały
Barszcz biały, znany także jako żurek, to tradycyjna polska zupa na zakwasie z mąki żytniej. Podawany z białą kiełbasą i jajkiem, idealny na Wielkanoc, ale równie smaczny o każdej innej porze roku.
Składniki
Zakwas
- 1 szkło Mąka żytnia
- 1 szkło czerstwy chleb razowy
- 4 Okulary woda
Zupa
- 11⁄2 litry woda
- 2 Sztuka biała kiełbasa
- 1 sztuka cebula
- 2 Sztuka ząbek czosnku
- 1 łyżeczka Majeranek
- 4 Sztuka jaja
- 1 szkło śmietana 18%
- 1 Łyżka masło
- 2 Sztuka liść laurowy
- 5 Sztuka ziela angielskie
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej szklanej bądź ceramicznej misce mieszamy mąkę z kawałkami chleba i zalewamy wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.
Po upływie trzech dni odstawiamy zakwas przez kolejne 24 godziny w lodówce.
W dużym garnku gotujemy wodę z kiełbasą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kiełbasa jest gotowa, wyjmujemy ją i kroimy w kawałki.
Cebulę i czosnek siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy do garnka.
Dodajemy do garnka zakwas, majeranek, sól i pieprz. Gotujemy przez 10 minut.
W międzyczasie gotujemy jaja na twardo. Obieramy je i kroimy na połówki.
Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy, aż się połączy.
Podajemy zupę z kawałkami kiełbasy i połówkami jajka.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/hkCklwys3eKv_N6OtCp5/c9958297d855ae58b08aeae38cfd74.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/k-7gNYLeYHCkqbATdHHh/fe998851030c19017cbdaf6fd82669.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/2YdaDAy3ikxgq0qj5BqK/b7f3f8dafbe47b8a45769471dbbbd9.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/M9n4qOUfX7vL5_0whX75/89367d90f1697d543624ff8acd4cb4.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/YJCIwzIGiFEbrgMKem_1/ba91b1b434d1903654d167812c2ab0.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/w65QknBYoI4Z5mciLKKZ/a0bfc8d2b4815f166cd9f2aaba1025.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/A00TeQytosxTkJhXVTZ0/e299df89804f6298cf759b7965a0c0.jpg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1IZOvv9AlyUMC9RBJvzn/90b6ee8e3fec9b371385605c82a92a.png)












