REKLAMA

Źródło: A_Lein from Getty Images

Ciasto marchewkowe bez orzechów

Ciasto marchewkowe bez orzechów to jeden z moich ulubionych przepisów, który robiłam już kilka razy. Jest smaczne, soczyste, proste i idealne dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać orzechów. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 300 g marchew Dodano do
  • 200 g Mąka Dodano do
  • 200 g Cukier Dodano do
  • 150 ml Oleje Dodano do
  • 3 szt jajka Dodano do
  • 1 bal Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Ten krok jest ważny, ponieważ pozwoli wydobyć z marchwi maksimum soku, który nada ciastu wyjątkową gładkość.

2. Krok

Jajka ubić z cukrem. Dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

3. Krok

Na koniec dodać startą marchewkę. Dobrze wymieszaj ciasto.

4. Krok

Formę do pieczenia (kwadratową lub prostokątną, 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut.

5. Krok

Po ostygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem lub skropić cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy