REKLAMA

Źródło: Pexels

Beza

Przepis na podstawową bezę, z której można zrobić przepyszny deser, dodając np. krem i owoce albo czekoladę i orzechy.

REKLAMA
TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Przepis można znaleźć w tym artykule

TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Składniki

porcje
14
  • 4 białka jaj Dodano do
  • 1 szklanka cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

140 min.
1. Krok

Piekarnik nagrzej do 150-160 stopni C i przygotuj dużą formę do pieczenia, wyłożoną papierem.

2. Krok

W misce robota elektrycznego lub przy użyciu miksera ubij białka z cukrem, octem jabłkowym, cukrem waniliowym i solą na sztywną pianę.

3. Krok

Przełóż pianę na przygotowaną formę i równomiernie rozprowadź ją po całej powierzchni.

4. Krok

Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5-2 godziny, aż beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a w środku wilgotna.

5. Krok

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy