REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/UORoiV6FLOofws2ZWRvt/33a62aa6413bae3b2b77c8595f4d6d.jpeg)
Źródło: Pexels from Pixabay
Bezglutenowe babeczki jogurtowe
Fantastyczne bezglutenowe babeczki jogurtowe, które szczególnie przypadną do gustu osobom nietolerującym glutenu.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 200 g Mąka bezglutenowa
- 2 łyżeczka Proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g Cukier
- 2 kawałek jajka
- 200 ml Jogurt
- 50 ml Olej roślinny
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 100 g Kawałki czekolady
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Wymieszaj w misce mąkę bezglutenową, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. Krok
W innej misce ubij jajka z jogurtem, olejem i ekstraktem waniliowym.
3. Krok
Dodaj suche składniki do mokrych i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj wiórki czekoladowe.
4. Krok
Rozdzielić ciasto do foremek na muffinki (około 2/3 wysokości foremki, aby muffinki miały miejsce na wyrośnięcie) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-25 minut.
5. Krok
Po wyjęciu z piekarnika pozwól muffinkom ostygnąć, a następnie wyjmij je z foremek.