REKLAMA

Źródło: Pixabay: RitaE

Burgundzki schab wieprzowy

Ten wyrafinowany przepis to prawdziwy klasyk kuchni burgundzkiej. Schab wieprzowy przyprawiamy pikantnym sosem, składnikami i przyprawami, a następnie powoli gotujemy, aby wszystkie smaki się połączyły. Warto go spożywać z kieliszkiem dobrego wina.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Pork loin

  • 800 Gram schab wieprzowy Dodano do
  • 2 gerezd czosnek Dodano do
  • 2 db cebula Dodano do

Sos

  • 50 Gram Mąka Dodano do
  • 50 Gram masło Dodano do
  • 250 ml Sos czerwony Dodano do

Inne

  • 1 mała łyżeczka Tymianek Dodano do
  • 2 szczypta sól Dodano do
  • 2 szczypta Burak Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Najpierw porcjujemy schab, a następnie solimy i pieprzymy mięso.

2. Krok

Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek na dużej patelni.

3. Krok

Następnie dodajmy mięso do patelni i podsmażmy je z obu stron.

4. Krok

W międzyczasie przygotujmy sos: rozpuśćmy masło, dodajmy mąkę, a następnie powoli dodajmy wino, stale mieszając, aby nie było grudek.

5. Krok

Po zrumienieniu mięsa z obu stron, należy wlać sos, posypać tymiankiem i gotować pod przykryciem na niskiej temperaturze przez około 90 minut.

6. Krok

Podajemy świeżą bagietkę i cieszymy się pyszną wieprzowiną po burgundzku!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy