REKLAMA

Źródło: Pexels

Chałka

Słodka bułeczka drożdżowa.

REKLAMA
Śniadanie wielkanocne 2023, które rozgrzeje serce i żołądek!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Śniadanie wielkanocne 2023, które rozgrzeje serce i żołądek!

Składniki

porcje
4
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 50 g świeżych drożdży Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do
  • 1 szkło ciepłego mleka Dodano do
  • 1 żółtko Dodano do
REKLAMA

Procedura

110 min.
1. Krok

W małym garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

2. Krok

Drożdże rozpuść w mleku, dodaj łyżkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

3. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, resztę cukru i sól.

4. Krok

Do mąki dodaj rozpuszczone drożdże, jajko, mleko z drożdżami i olej.

5. Krok

Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto.

6. Krok

Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

7. Krok

Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

8. Krok

Uformuj chałkę i ułóż ją na blasze do pieczenia.

9. Krok

Posmaruj chałkę żółtkiem i posyp makiem.

10. Krok

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupki.

Podobne przepisy

Domowa kuchnia bałkańska Upstipci

Ustipci to rodzaj pączków, które są bardzo popularne w kuchni bałkańskiej. Są łatwe w przygotowaniu i pyszne - zwłaszcza, gdy są jeszcze ciepłe. Uwielbiam podawać je na śniadanie lub jako przekąskę dla dzieci. Są cudownie puszyste i miękkie w środku, z przyjemnie chrupiącą skórką.

Chlebek bananowy

Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca to klasyczny majorkański deser, który szczególnie polubiłem podczas wakacji na wyspie. Płaski chleb z ciasta drożdżowego jest niezwykle lekki, ma idealną słodycz i jest wręcz niebiański, gdy jest podawany świeżo po wyjęciu z pieca. W sam raz, aby przynieść do domu odrobinę letniego nastroju w śnieżne zimowe poranki.

Świąteczne ciasteczka z nutellą

Te ciasteczka z Nutellą to jeden z moich ulubionych świątecznych przysmaków. Przez lata udoskonalałam ten przepis i zawsze jest hitem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Miękkie, czekoladowe i niezwykle łatwe w przygotowaniu, są idealnym dodatkiem do kubka gorącego kakao.

Nutella na choinkę

Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia skłaniają nas do kreatywności w kuchni! Poeksperymentowałam w kuchni i wyczarowałam wymarzoną choinkę Nutella. Ten słodki przysmak przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym, ale także dorosłym. Jest łatwy do zrobienia, wygląda fantastycznie i smakuje niebiańsko!

Wysokobiałkowe herbatniki

Ten przepis na ciasteczka wysokobiałkowe to marzenie każdego entuzjasty fitnessu lub po prostu osób, które chcą zaspokoić swoje zapotrzebowanie na białko w pyszny sposób! Robiłam je wiele razy jako przekąskę po treningu i są absolutnym hitem. Nie są zbyt słodkie, a białko w proszku nadaje im dodatkową teksturę, która doskonale współgra z owsem i orzechami. Z odrobiną mleka są po prostu nie do odparcia.

Domowe bułeczki cynamonowe z ciasta drożdżowego

Robiłam ten przepis kilka razy i za każdym razem jest hitem. Cynamonowe bułeczki są lekko chrupiące na zewnątrz, cudownie miękkie w środku, a soczysta warstwa słodkiego lukru idealnie dopełnia całość. Są idealnym dodatkiem do filiżanki gorącej kawy o poranku lub słodką niespodzianką do popołudniowej herbaty.

Upiecz wegański chleb jabłkowy

Jako zapalony piekarz i prawdziwy miłośnik jabłek, chleb jabłkowy od dawna jest podstawą moich eksperymentów w kuchni. Świetnie sprawdza się zarówno jako słodkie śniadanie, jak i ciasto do kawy czy zimowej herbaty. Jego aromatyczny cynamonowo-jabłkowy zapach nie tylko pobudza zmysły, ale także roztacza przytulną atmosferę w całym domu.

Podobne przepisy

Domowa kuchnia bałkańska Upstipci

Ustipci to rodzaj pączków, które są bardzo popularne w kuchni bałkańskiej. Są łatwe w przygotowaniu i pyszne - zwłaszcza, gdy są jeszcze ciepłe. Uwielbiam podawać je na śniadanie lub jako przekąskę dla dzieci. Są cudownie puszyste i miękkie w środku, z przyjemnie chrupiącą skórką.

Chlebek bananowy

Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca to klasyczny majorkański deser, który szczególnie polubiłem podczas wakacji na wyspie. Płaski chleb z ciasta drożdżowego jest niezwykle lekki, ma idealną słodycz i jest wręcz niebiański, gdy jest podawany świeżo po wyjęciu z pieca. W sam raz, aby przynieść do domu odrobinę letniego nastroju w śnieżne zimowe poranki.

Świąteczne ciasteczka z nutellą

Te ciasteczka z Nutellą to jeden z moich ulubionych świątecznych przysmaków. Przez lata udoskonalałam ten przepis i zawsze jest hitem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Miękkie, czekoladowe i niezwykle łatwe w przygotowaniu, są idealnym dodatkiem do kubka gorącego kakao.

Nutella na choinkę

Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia skłaniają nas do kreatywności w kuchni! Poeksperymentowałam w kuchni i wyczarowałam wymarzoną choinkę Nutella. Ten słodki przysmak przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym, ale także dorosłym. Jest łatwy do zrobienia, wygląda fantastycznie i smakuje niebiańsko!

Wysokobiałkowe herbatniki

Ten przepis na ciasteczka wysokobiałkowe to marzenie każdego entuzjasty fitnessu lub po prostu osób, które chcą zaspokoić swoje zapotrzebowanie na białko w pyszny sposób! Robiłam je wiele razy jako przekąskę po treningu i są absolutnym hitem. Nie są zbyt słodkie, a białko w proszku nadaje im dodatkową teksturę, która doskonale współgra z owsem i orzechami. Z odrobiną mleka są po prostu nie do odparcia.

Domowe bułeczki cynamonowe z ciasta drożdżowego

Robiłam ten przepis kilka razy i za każdym razem jest hitem. Cynamonowe bułeczki są lekko chrupiące na zewnątrz, cudownie miękkie w środku, a soczysta warstwa słodkiego lukru idealnie dopełnia całość. Są idealnym dodatkiem do filiżanki gorącej kawy o poranku lub słodką niespodzianką do popołudniowej herbaty.

Upiecz wegański chleb jabłkowy

Jako zapalony piekarz i prawdziwy miłośnik jabłek, chleb jabłkowy od dawna jest podstawą moich eksperymentów w kuchni. Świetnie sprawdza się zarówno jako słodkie śniadanie, jak i ciasto do kawy czy zimowej herbaty. Jego aromatyczny cynamonowo-jabłkowy zapach nie tylko pobudza zmysły, ale także roztacza przytulną atmosferę w całym domu.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

630 przepisy

Ciasta

242 przepisy

Ciasta i desery

665 przepisy

Sałatki

183 przepisy

Zupy i buliony

202 przepisy

Ciastka

190 przepisy

Tanie posiłki

272 przepisy

Sosy

140 przepisy

Deser

755 przepisy