REKLAMA
Chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy na drożdżach

Chrupiący i pyszny domowy chleb gryczany z nasionami sezamu.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g mąka orkiszowa razowa Dodano do
  • 1 łyżeczka aktywne suche drożdże Dodano do
  • 300 ml ciepła woda Dodano do
  • 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżka stołowa ziarno sezamu Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Ciasto na chleb orkiszowy zagniatamy za pomocą robota kuchennego. Mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i wodą. W połowie wyrabiania dodajemy jeszcze sól i olej.

Chleb orkiszowy na drożdżach - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

2. Krok

Rozwałkowane ciasto powinno być sztywne i nie rozrywać się.

Chleb orkiszowy na drożdżach - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

3. Krok

Ciąsto wymieszane z oliwą z oliwek zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia przez co najmniej godzinę.

4. Krok

Na posypanej desce wałkujemy ciasto i przekładamy je do formy bochenka.

5. Krok

Przenosimy to do formy do pieczenia, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy wodą i posypujemy nasionami sezamu.

Chleb orkiszowy na drożdżach - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

6. Krok

Poczekamy kolejne 45 minut, aż ciasto ponownie wyrośnie i możemy go włożyć do nagrzanego piekarnika na 200°C. Chleb gryczany pieczemy około 25 do 30 minut. Na dno piekarnika wstawiamy pojemnik z wodą.

7. Krok

Po upieczeniu smacznego chleba orkiszowego wyjmujemy go z blachy i pozwalamy mu ostygnąć na kratce.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy