REKLAMA

Źródło: Canva

Chłodnik

Chłodnik to popularna, letnia zupa, która jest idealna na upalne dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 litr kefiru lub maślanki Dodano do
  • 12 litry wody Dodano do
  • 12 kubka jogurtu naturalnego Dodano do
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte Dodano do
  • 12 kg botwiny pokrojonej w kostkę Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 14 łyżeczki cukier kryształ Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Umyj i pokrój botwinę w kostkę, wrzuć do wrzątku i gotuj przez około 5 minut, aż zmięknie.

2. Krok

W dużej misce wymieszaj kefir, wodę, jogurt, czosnek, natkę pietruszki, koperek, ogórki, botwinę, sól, cukier i pieprz.

3. Krok

Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zupa schłodziła się i przeszła smakiem.

4. Krok

Przed podaniem dodać śmietanę i wymieszać.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy