Źródło: laran2 from Getty Images
Ciasto Pani Walewska
Ciasto Pani Walewska to jedno z najbardziej znanych i lubianych ciast w Polsce. Charakteryzuje się delikatnym kremem na bazie maku i orzechów, a całość zamyka warstwa puszystego biszkoptu. To klasyczny deser, który zawsze cieszy się dużym powodzeniem.
Składniki
Ciasto kruche (2 placki):
- 2 Okulary mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1⁄2 Okulary cukru pudru
- 20 g masła roślinnego w kostce
- 4 ks żółtka
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa (2 bezy):
- 4 ks białka
- 2 Okulary cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1⁄2 Okulary posiekanych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
- 1⁄2 litry Mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 250 g masła roślinnego
Najnowsze ulotki
Procedura
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier waniliowy, cukier puder, masło i żółtka.
Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części, które rozwałkowujemy na prostokąty.
Umieścić ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować dżemem i piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°C.
Ubić białka na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obu ciastach i posypać posiekanymi orzechami. Piec ciasta razem przez około 15 minut w temperaturze 150°C z funkcją termoobiegu.