REKLAMA
Domowe chipsy solone
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przygotować w każdej chwili gdy tylko najdzie ochota. https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2025/10/domowe-chipsy-solone.html
REKLAMA
Składniki
porcje
3
- 2 kg ziemniaków
- sól Olej rzepakowy do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Ziemniaki obieramy , kroimy w cienkie plastry (za pomocą noża lub na tarce do jarzyn) następnie płuczemy w zimnej wodzie .
2. Krok
Ziemniaki wkładamy do lodowatej wody i moczymy 30 minut , następnie osuszymy na ręczniku papierowym . Tak przygotowane plastry ziemniaków smażymy w głębokim , dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor .
3. Krok
Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy i czekamy do ostudzenia .
4. Krok
Zimne , usmażone chipsy przekładamy do miski i posypujemy solą .