REKLAMA

Źródło: Canva

Domowe ciasto wielkanocne

Pyszne domowe ciasto wielkanocne z bakaliami, kakao i czekoladowym lukrem.

REKLAMA

Składniki

porcje
1

Surowce

  • 180 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 2 łyżki gruba mąka Dodano do
  • 1 ks cukier waniliowy Dodano do
  • 150 g cukier puder Dodano do
  • 140 g masło Dodano do
  • 50 g czekolada Dodano do
  • 5 ks jajko Dodano do
  • 50 g orzechy włoskie Dodano do
  • 50 ml mleko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Lukrowanie

  • 100 g gotowanie czekolady Dodano do
  • 60 g Tłuszcz zastygły Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Białka oddzielić od żółtek.

2. Krok

Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

3. Krok

Wymieszać startą czekoladę, mleko i pokrojone w kostkę masło.

4. Krok

Po chwili stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i ubitą na sztywno pianę z białek.

5. Krok

Uformuj gładkie ciasto, które przelej do wysmarowanej i oprószonej mąką formy do pieczenia.

6. Krok

Ciasto wielkanocne piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

7. Krok

Po ostygnięciu zalać czekoladą, którą rozpuściłaś w kąpieli wodnej wraz z zastygłym tłuszczem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy