REKLAMA

Źródło: Canva

Domowe ciasto wielkanocne

Pyszne domowe ciasto wielkanocne z bakaliami, kakao i czekoladowym lukrem.

REKLAMA

Składniki

porcje
1

Surowce

  • 180 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 2 łyżki gruba mąka Dodano do
  • 1 ks cukier waniliowy Dodano do
  • 150 g cukier puder Dodano do
  • 140 g masło Dodano do
  • 50 g czekolada Dodano do
  • 5 ks jajko Dodano do
  • 50 g orzechy włoskie Dodano do
  • 50 ml mleko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Lukrowanie

  • 100 g gotowanie czekolady Dodano do
  • 60 g Tłuszcz zastygły Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Białka oddzielić od żółtek.

2. Krok

Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

3. Krok

Wymieszać startą czekoladę, mleko i pokrojone w kostkę masło.

4. Krok

Po chwili stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i ubitą na sztywno pianę z białek.

5. Krok

Uformuj gładkie ciasto, które przelej do wysmarowanej i oprószonej mąką formy do pieczenia.

6. Krok

Ciasto wielkanocne piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

7. Krok

Po ostygnięciu zalać czekoladą, którą rozpuściłaś w kąpieli wodnej wraz z zastygłym tłuszczem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Ciastka

349 przepisy