REKLAMA

Źródło: Freepik

Domowe lody z mango

Te lody z mango to kuszący domowy przysmak, który z pewnością wprowadzi tropikalny akcent do Twoich urządzeń, nawet w umiarkowanym klimacie!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 3 filiżanki świeże dojrzałe mango (pokrojone w kostkę) Dodano do
  • 1 filiżanka cukier kryształ Dodano do
  • 3 łyżki stołowe sok z cytryny Dodano do
  • 2 filiżanki Ciężka śmietana Dodano do
REKLAMA

Procedura

240 min.
1. Krok

Przede wszystkim należy wybierać dojrzałe mango. Dojrzałość mango ma bezpośredni wpływ na słodycz i bogactwo lodów. Obierz i pokrój około trzech filiżanek mango w drobną kostkę.

2. Krok

Zmiksuj pokrojone w kostkę mango, cukier i sok z cytryny w blenderze na gładką masę. Z mojego doświadczenia wynika, że ważne jest, aby zrównoważyć słodycz mango odrobiną soku z cytryny. Przełamuje on słodycz i nadaje lodom ekscytujący posmak.

3. Krok

Po zmiksowaniu dodaj śmietankę, aż wszystko dobrze się połączy. Podczas gdy wielu może ulec pokusie zastąpienia ciężkiej śmietany lżejszymi śmietankami, aby uzyskać zdrowszą wersję, odkryłem, że ciężka śmietana nadaje lodom kremową, pobłażliwą konsystencję, którą trudno pokonać.

4. Krok

Wlej mieszaninę do maszyny do lodów i ubij zgodnie z instrukcjami producenta, zwykle około 20-30 minut.

5. Krok

Przełóż lody do hermetycznego pojemnika i zamrażaj przez co najmniej 3 godziny lub do uzyskania twardej konsystencji. Zalecam użycie płytkiego, płaskiego pojemnika do zamrażania. Pomaga to zamrozić mieszankę bardziej równomiernie i ułatwia późniejsze nabieranie.

6. Krok

Przed podaniem odstaw na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby zmiękły. Przełóż do miseczek lub rożków i ciesz się domowymi lodami z mango!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy