REKLAMA

Źródło: bhofack2 from Getty Images

Domowy chleb z cebulą

Ten przepis na domowy chleb z cebulą sprawdził się u mnie przez lata przygotowywania różnych rodzajów domowego chleba. Sam eksperymentowałem ze składnikami, aż doszedłem do tej ostatecznej wersji, która zawsze wyczarowuje cudownie smaczny i aromatyczny chleb.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g Gładka mąka Dodano do
  • 1 bal Suche drożdże Dodano do
  • 1 Łyżka Sole Dodano do
  • 1 Łyżka Cukier Dodano do
  • 300 ml Letnia woda Dodano do
  • 2 kawałek The Onion Dodano do
  • 1 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

200 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj miskę, do której przesiej mąkę. Dodaj suche drożdże, sól i cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Krok

Powoli zacznij dodawać letnią wodę i wyrabiaj ciasto rękami, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyjmij ciasto i uformuj z niego gładki kształt na posypanym mąką wałku do ciasta. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.

3. Krok

Drobno posiekaj cebulę i smaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Uważaj, aby cebula nie przypaliła się, zanim osiągnie ciemnobrązowy kolor. Następnie ostudzić.

4. Krok

Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je i jeszcze raz wyrobić na wałku, dodać ostudzoną cebulę i ponownie wyrobić, aby cebula była równomiernie rozłożona. Umieścić ciasto w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

5. Krok

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Umieść chleb w piekarniku i piecz przez około 30 minut, aż jego powierzchnia stanie się złocista. Możesz wykonać eksperyment stukając w spód, aby być bardziej pewnym - gdy chleb jest gotowy, powinien wydawać pusty dźwięk.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy