REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/MKvMc603thZ6E0I7YoJH/dcc19447370ad67d8169a5086b2589.jpeg)
Źródło: Pixabay: Couleur
Domowy chleb
Smaczny i pachnący domowy chleb, który możesz przygotować w domu.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 500 g mąka samozbrylająca
- 320 ml woda
- 10 g Suche drożdże
- 10 g Sól
- 10 g cukier
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
Przygotowanie drożdży: Do małej miski dodaj drożdże, cukier i trochę ciepłej wody. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut do fermentacji.
2. Krok
Przygotowanie ciasta: Do dużej miski dodaj mąkę i sól. Dodaj drożdże i resztę wody. Wymieszaj i wypracuj gładkie ciasto.
3. Krok
Fermentacja: Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny, lub aż objętość ciasta nie podwoi się.
4. Krok
Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Połóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 30 minut, lub aż chleb jest ładnie złoty.