REKLAMA

Źródło: Pixabay: Couleur

Domowy chleb

Smaczny i pachnący domowy chleb, który możesz przygotować w domu.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 320 ml woda Dodano do
  • 10 g Suche drożdże Dodano do
  • 10 g Sól Dodano do
  • 10 g cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Przygotowanie drożdży: Do małej miski dodaj drożdże, cukier i trochę ciepłej wody. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut do fermentacji.

2. Krok

Przygotowanie ciasta: Do dużej miski dodaj mąkę i sól. Dodaj drożdże i resztę wody. Wymieszaj i wypracuj gładkie ciasto.

3. Krok

Fermentacja: Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny, lub aż objętość ciasta nie podwoi się.

4. Krok

Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Połóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 30 minut, lub aż chleb jest ładnie złoty.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy