REKLAMA

Pierniki norymberskie

Pyszne świąteczne piierniki ze skórką kondyzowaną,kokosem i orzechami. https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2024/12/pierniki-norymberskie.html

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 170 g cukru pudru Dodano do
  • 3 jajka g masła Dodano do
  • 300 g mąki pszennej Dodano do
  • 3 łyżki małe proszku do pieczenia Dodano do
  • 4 łyżki przyprawy do piernika Dodano do
  • 2 łyżki ciemnego kakao Dodano do
  • 150 g mielonych orzechów Dodano do
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy Dodano do
  • 50 g kandyzowanej skórki z cytryny Dodano do
  • 50 g rodzynek Dodano do
  • 50 g wiórek kokosowych Dodano do
  • 250 Mleka Dodano do
  • 70 opłatki Ø mm Dodano do
  • cukier puder rum lub ciepła woda polewa Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Mąkę pszenną , proszek do pieczenia , przyprawa do piernika , ciemne kakao , mielone orzechy , kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny , rodzynki oraz wiórki kokosowe łączymy w jednej misce .

2. Krok

W misce miksera ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem na jasną masę . Gdy masę mamy gotową dodajemy po jednym jajku , ubijamy do połączenia się składników . Następnie powoli dodajemy mieszankę sypkich produktów oraz dolewamy na przemian mleko (temperatura pokojowa) . Mieszamy do zjednolicenia się masy (możemy użyć drewnianej łyżki) .

3. Krok

Piernikową masę wykładamy łyżką na opłatki (jedna łyżka na jeden opłatek , delikatnie wyrównujemy masę na równo z rantem opłatkiem , może być widać delikatnie opłatek) . Opłatki z masą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (pierniki dość mocno rosną) .

4. Krok

Tak przygotowane pierniczki pieczemy w temperaturze 170-180 °C przez 15-20 minut (pierwszą blaszkę pierników piekę 20 minut od włożenia do piekarnika następne 15 minut) . Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce do wystudzenia , następnie przekładamy na płasko by się nie pokruszyły .

5. Krok

Gotowe i zimne pierniki malujemy lukrem (lukier musi być dość gęsty) . Cukier puder wsypujemy do miski następnie dolewamy po odrobinie wody lub rumu i mieszamy do zjednolicenia masy (tak by nie było grudek z cukru pudru i jednolitym strumieniem spływał nam z łyżki) . Pierniczki pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru na płasko .

6. Krok

Nie które pierniczki możemy udekorować mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lecz to nie koniecznie .

7. Krok

Gotowe pierniki przechowujemy około 2 do 3 tygodni (dobrze ukryte ponieważ szybko znikają) .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1115 przepisy

Kolacja

2020 przepisy

Obiad

2159 przepisy

Deser

1522 przepisy

Śniadanie

472 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy