:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/FUQ7-v19P5gj5JzwDIMq/98fd03d02addc4e6070ad752d1005d.jpeg)
Pierniki norymberskie
Pyszne świąteczne piierniki ze skórką kondyzowaną,kokosem i orzechami. https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2024/12/pierniki-norymberskie.html
Składniki
- 170 g cukru pudru
- 3 jajka g masła
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki małe proszku do pieczenia
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 150 g mielonych orzechów
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 50 g kandyzowanej skórki z cytryny
- 50 g rodzynek
- 50 g wiórek kokosowych
- 250 Mleka
- 70 opłatki Ø mm
- cukier puder rum lub ciepła woda polewa
Najnowsze ulotki
Procedura
Mąkę pszenną , proszek do pieczenia , przyprawa do piernika , ciemne kakao , mielone orzechy , kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny , rodzynki oraz wiórki kokosowe łączymy w jednej misce .
W misce miksera ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem na jasną masę . Gdy masę mamy gotową dodajemy po jednym jajku , ubijamy do połączenia się składników . Następnie powoli dodajemy mieszankę sypkich produktów oraz dolewamy na przemian mleko (temperatura pokojowa) . Mieszamy do zjednolicenia się masy (możemy użyć drewnianej łyżki) .
Piernikową masę wykładamy łyżką na opłatki (jedna łyżka na jeden opłatek , delikatnie wyrównujemy masę na równo z rantem opłatkiem , może być widać delikatnie opłatek) . Opłatki z masą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (pierniki dość mocno rosną) .
Tak przygotowane pierniczki pieczemy w temperaturze 170-180 °C przez 15-20 minut (pierwszą blaszkę pierników piekę 20 minut od włożenia do piekarnika następne 15 minut) . Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce do wystudzenia , następnie przekładamy na płasko by się nie pokruszyły .
Gotowe i zimne pierniki malujemy lukrem (lukier musi być dość gęsty) . Cukier puder wsypujemy do miski następnie dolewamy po odrobinie wody lub rumu i mieszamy do zjednolicenia masy (tak by nie było grudek z cukru pudru i jednolitym strumieniem spływał nam z łyżki) . Pierniczki pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru na płasko .
Nie które pierniczki możemy udekorować mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lecz to nie koniecznie .
Gotowe pierniki przechowujemy około 2 do 3 tygodni (dobrze ukryte ponieważ szybko znikają) .














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/J2i3ukSmwPP_JHpgp7hR/a8afa5ba6e163303e383fa2182300d.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/enwKTCVGZlLEYXUvIWQB/f30a428147c9e59f3a5cf14b321af8.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/AxoEwz_z7bM6O97-8S7p/f95654fa529dc530309a66525fa73d.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/w65QknBYoI4Z5mciLKKZ/a0bfc8d2b4815f166cd9f2aaba1025.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/kNKlZk1fIplLSsJ_sfqZ/dde1de4e00cffba0e525e4b0e2ba95.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/WYHgqPlfkP3z6xx2cPNX/5945fd9faf2ded37ff8de5b11fd0c5.jpg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/M9n4qOUfX7vL5_0whX75/89367d90f1697d543624ff8acd4cb4.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/MW5hBDZysG7W_SV6HerE/37b625fb22b326bf593908336ee987.jpeg)












