REKLAMA

Źródło: Youtube

Domowy sposób na marynowaną cukinię

Cukinia marynowana to prosty i smaczny przysmak, który można dodać do sałatek, kanapek, burgerów i wielu innych dań.

REKLAMA
15 przepisów z cukinią, które zasługują na uwagę tego lata

Przepis można znaleźć w tym artykule

15 przepisów z cukinią, które zasługują na uwagę tego lata

Składniki

porcje
6
  • 2 średniej wielkości cukinie Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 Łyżka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 szkło wody Dodano do
  • 1 łyżeczka gorczycy Dodano do
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu Dodano do
  • kilka gałązek świeżego tymianku Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

1. Cukinie myjemy, kroimy na cienkie plastry i układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym.

2. Krok

2. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy drobno.

3. Krok

3. W rondelku mieszamy wodę, ocet, sól, cukier, gorczycę, pieprz oraz zioła i zagotowujemy.

4. Krok

4. Dodajemy cebulę i czosnek do mieszanki w rondelku i gotujemy przez 2-3 minuty.

5. Krok

5. Zalewamy cukinie przygotowaną mieszanką i zostawiamy na kilka godzin do ostudzenia.

6. Krok

6. Cukinie marynowaną przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

7. Krok

Cukinia marynowana jest gotowa do jedzenia po kilku godzinach. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni i podawać jako dodatek do wielu dań.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy