![Grzybki marynowane w occie Grzybki marynowane w occie](https://eu.tastescdn.net/thumbor/fSQs8kQ9Pcn84LFHRJfmRloEPMs=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/F02plbY1mrqBNdQ-8U3F/6cafe516820a4840d642f0445633f9.jpeg)
Źródło: gkrphoto from Getty Images
Grzybki marynowane w occie
Przepis na smaczne marynowane grzyby w occie, które nadają się jako dodatek do dania głównego.
Składniki
- 1 kg świeżych grzybów (najlepiej podgrzybki lub maślaki)
- 1 l wody
- 0.6 Okulary octu jabłkowego
- 0.3 Okulary cukru
- 3 listy laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżeczki soli
Najnowsze ulotki
Procedura
W pierwszej kolejności myjemy grzyby i odcinamy uszkodzone części. Wiem z doświadczenia, że najlepiej jest to zrobić tuż po zbiorach. Grzyby są świeże i nie straciły jeszcze swojego aromatu.
Gotujemy wodę z dodatkiem soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć, dodajemy grzyby i gotujemy je przez około 20 minut. Pamiętajmy, że grzyby powinny być zanurzone w wodzie; jeżeli jest ich więcej, możemy dodać jeszcze trochę wody.
Ostudzone grzyby przelewamy do czystych, suchych słoików, starając się umieścić jak najwięcej grzybów.
Teraz przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Z doświadczenia wiem, że zalewę można nieco modyfikować, dodając przyprawy według własnego gustu.
Gorącą zalewą zalewamy grzyby w słoikach. Dobrze jest zostawić trochę przestrzeni pod korek.
Teraz wystarczy już tylko zamknąć słoiki i odstawić do góry dnem na około 24 godziny do ostygnięcia i skiszenia.