REKLAMA

Źródło: gkrphoto from Getty Images

Grzybki marynowane w occie

Przepis na smaczne marynowane grzyby w occie, które nadają się jako dodatek do dania głównego.

REKLAMA

Składniki

porcje
7
  • 1 kg świeżych grzybów (najlepiej podgrzybki lub maślaki) Dodano do
  • 1 l wody Dodano do
  • 0.6 Okulary octu jabłkowego Dodano do
  • 0.3 Okulary cukru Dodano do
  • 3 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 3 łyżeczki soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

140 min.
1. Krok

W pierwszej kolejności myjemy grzyby i odcinamy uszkodzone części. Wiem z doświadczenia, że najlepiej jest to zrobić tuż po zbiorach. Grzyby są świeże i nie straciły jeszcze swojego aromatu.

2. Krok

Gotujemy wodę z dodatkiem soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć, dodajemy grzyby i gotujemy je przez około 20 minut. Pamiętajmy, że grzyby powinny być zanurzone w wodzie; jeżeli jest ich więcej, możemy dodać jeszcze trochę wody.

3. Krok

Ostudzone grzyby przelewamy do czystych, suchych słoików, starając się umieścić jak najwięcej grzybów.

4. Krok

Teraz przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Z doświadczenia wiem, że zalewę można nieco modyfikować, dodając przyprawy według własnego gustu.

5. Krok

Gorącą zalewą zalewamy grzyby w słoikach. Dobrze jest zostawić trochę przestrzeni pod korek.

6. Krok

Teraz wystarczy już tylko zamknąć słoiki i odstawić do góry dnem na około 24 godziny do ostygnięcia i skiszenia.

Podobne przepisy

Autentyczna niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło

To obfite, komfortowe danie z Niemiec jest absolutną atrakcją dla tłumów podczas spotkań rodzinnych i uroczystości noworocznych.

Prosty słodki świeży chutney z mango

Ten słodki chutney z mango jest idealnym dodatkiem do kanapek, serów lub grillowanych mięs!

Pełna witamin sałatka z buraków z jabłkiem

Ten przepis jest ulubionym daniem mojej rodziny i często przygotowuję go na lunche i pikniki. Jest to świeża i chrupiąca sałatka o słodko-cierpkim smaku, która dobrze komponuje się z grillowanym kurczakiem lub rybą. Połączenie buraka i jabłka nadaje tej sałatce piękny kolor, a jeśli tak jak ja uwielbiasz smak świeżych cytryn i koperku, to ta sałatka jest dla Ciebie obowiązkowa.

Marynowane warzywa różnych odmian

Ten przepis na marynowane warzywa jest absolutnym must-have w mojej kuchni i robiłam go niezliczoną ilość razy. Kiszenie warzyw to świetny sposób na zachowanie resztek warzyw w smaczny sposób, przekształcenie ich w pyszny dodatek lub dodanie smaku sałatkom, kanapkom itp. Wspaniałą rzeczą w tej metodzie jest to, że można eksperymentować z różnymi warzywami i smakami. Wspaniałą rzeczą w tej metodzie jest to, że można eksperymentować z różnymi warzywami i smakami.

Przygotowanie czerwonej kapusty

Tradycyjne niemieckie danie, które jest zarówno pyszne, jak i zdrowe. Domowej roboty czerwona kapusta to świetny dodatek do pieczeni i kiełbasy, lub może stanowić samodzielne danie główne.

Jabłko czerwonej kapusty

Klasyczne niemieckie danie, które szczególnie chętnie podawane jest w chłodnym okresie roku. Czerwona kapusta z jabłkami to pyszny dodatek do mięsa i ziemniaków.

Indyjski sos pomidorowy z przyprawami Kasundi Chutney

Tomato Kasundi to pyszna i wszechstronna przyprawa, która nadaje każdej potrawie nowy poziom.

Sałatka jarzynowa

Królowa polskiego stołu i każdych Świąt . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/05/saatka-jarzynowa.html

Podobne przepisy

Autentyczna niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło

To obfite, komfortowe danie z Niemiec jest absolutną atrakcją dla tłumów podczas spotkań rodzinnych i uroczystości noworocznych.

Prosty słodki świeży chutney z mango

Ten słodki chutney z mango jest idealnym dodatkiem do kanapek, serów lub grillowanych mięs!

Pełna witamin sałatka z buraków z jabłkiem

Ten przepis jest ulubionym daniem mojej rodziny i często przygotowuję go na lunche i pikniki. Jest to świeża i chrupiąca sałatka o słodko-cierpkim smaku, która dobrze komponuje się z grillowanym kurczakiem lub rybą. Połączenie buraka i jabłka nadaje tej sałatce piękny kolor, a jeśli tak jak ja uwielbiasz smak świeżych cytryn i koperku, to ta sałatka jest dla Ciebie obowiązkowa.

Marynowane warzywa różnych odmian

Ten przepis na marynowane warzywa jest absolutnym must-have w mojej kuchni i robiłam go niezliczoną ilość razy. Kiszenie warzyw to świetny sposób na zachowanie resztek warzyw w smaczny sposób, przekształcenie ich w pyszny dodatek lub dodanie smaku sałatkom, kanapkom itp. Wspaniałą rzeczą w tej metodzie jest to, że można eksperymentować z różnymi warzywami i smakami. Wspaniałą rzeczą w tej metodzie jest to, że można eksperymentować z różnymi warzywami i smakami.

Przygotowanie czerwonej kapusty

Tradycyjne niemieckie danie, które jest zarówno pyszne, jak i zdrowe. Domowej roboty czerwona kapusta to świetny dodatek do pieczeni i kiełbasy, lub może stanowić samodzielne danie główne.

Jabłko czerwonej kapusty

Klasyczne niemieckie danie, które szczególnie chętnie podawane jest w chłodnym okresie roku. Czerwona kapusta z jabłkami to pyszny dodatek do mięsa i ziemniaków.

Indyjski sos pomidorowy z przyprawami Kasundi Chutney

Tomato Kasundi to pyszna i wszechstronna przyprawa, która nadaje każdej potrawie nowy poziom.

Sałatka jarzynowa

Królowa polskiego stołu i każdych Świąt . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/05/saatka-jarzynowa.html

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

959 przepisy

Obiad

1837 przepisy

Kolacja

1724 przepisy

Deser

1274 przepisy

Ciasta

334 przepisy

Słowacki

93 przepisy

Mascarpone

113 przepisy

Szybkie posiłki

1640 przepisy

Pieczenie

1603 przepisy