REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/QjuxQ7uORYvpQDAtchQd/f563d04879bbc1c84d5f7453c7adc4.jpeg)
Źródło: Jobrestful from Getty Images
Gulasz z łopatki wieprzowej
Prosty i smaczny przepis na wyśmienity gulasz z łopatki wieprzowej, idealny na rodzinny obiad. Gulasz jest pyszny i aromatyczny dzięki dodatkowi przypraw i warzyw.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 800 g łopatka wieprzowa
- 2 Sztuka cebula
- 2 zęby czosnek
- 2 Sztuka papryka czerwona
- 4 łyżki olej rzepakowy
- 1 łyzka słodka papryka
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
100 min.
1. Krok
Pokrój łopatkę w kostkę, a cebulę, czosnek i paprykę w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć mięso i smaż do momentu aż będzie mieć złoty kolor. Dodaj cebulę, czosnek i paprykę, smaż przez kolejne 5 minut.
2. Krok
Dodaj słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 90 minut. Pod koniec gotowania możesz dodać trochę wody, jeśli gulasz jest zbyt gęsty.
3. Krok
Podawaj gorący gulasz z chlebem lub ziemniakami, a także ulubioną sałatą.