:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/-do9lU8IHA6ZB6s8o1_N/a9561c372668a4bbed505ea6d0f464.jpeg)
Źródło: Pixabay
Jak zrobić prosty flan ze świeżych truskawek?
Flan truskawkowy to klasyczne danie deserowe, idealne na wiosenne i letnie spotkania. Kruche ciasto wypełnione soczystym kremem i zwieńczone świeżymi truskawkami to przepyszne połączenie smaku, tekstury i koloru. Niezależnie od tego, czy planujesz piknik, czy klasycznie nakryty stół, ten orzeźwiający flan z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach.
Składniki
Słodkie ciasto:
- 200 gms Mąka uniwersalna
- 100 gms niesolone masło
- 50 gms semolina cukier
- 1 jajko
Nadzienie kremowe:
- 1 strąk wanilii
- 600 ml Pełnotłuste mleko
- 6 żółtka jaj
- 140 gms semolina cukier
Polewa:
- 400 gms świeże truskawki
- 4 łyżka stołowa dżem truskawkowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od połączenia mąki i masła, aż do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodaj cukier i jajko i ugniataj, aż utworzy się ciasto.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do flanu, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, a następnie piecz ciasto przez 15 minut. Usuń fasolę do pieczenia i piecz przez kolejne 10 minut na złoty kolor.
Podzielić laskę wanilii na pół i włożyć do rondla z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia.
Ubij żółtka i cukier na kremową masę. Wlać wrzące mleko do masy jajecznej, ciągle ubijając do uzyskania gładkiej konsystencji. Umieścić z powrotem na patelni i delikatnie gotować, aż krem zgęstnieje.
Po ostygnięciu wlać krem do przygotowanej formy.
Ułóż świeże truskawki na wierzchu kremu.
W małym rondelku podgrzej dżem truskawkowy, aż stanie się płynny i posmaruj nim truskawki.
Pozostaw flan do ostygnięcia przed podaniem. Ciesz się tym pysznie kremowym flanem truskawkowym z najbliższymi.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/ntA30Wb3NIfnsoX0VRAZ/d955b7808b42e8812a134b7a03385e.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BFI5hGi7ve3YNTqnrdVW/2fe3d41eae2e6fff8e0242bf8feb06.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/dnNGJ6_3Ry4amyihbBXh/7b35144d126d5e9f5c77fd35adf929.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/R9cbXfuOrbJwzcpKZj7a/26d5f3b8d43d45531155e86004e321.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/FUQ7-v19P5gj5JzwDIMq/98fd03d02addc4e6070ad752d1005d.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/P4dPwUcksKEGaxUrp5TL/8da0cc78be2674e78180ee002d7cbf.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/SXVBbCYimZh7lyu_RhcB/de4dc325738e7917bb5a814c47bcfe.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/y-mu__d_CQcy5yAYkkOT/6d00b37f1316208eecb5add7032db3.png)












