REKLAMA

Źródło: Canva

Kartacze

Kartacze to tradycyjne danie kuchni polskiej, składające się z ciasta ziemniaczanego i farszu mięsnego.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ziemniaki ugotuj na miękko, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Krok

Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju.

3. Krok

Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cebulę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Nabierz łyżkę masy ziemniaczanej na dłoń. Uformować ją w kulę, a następnie spłaszczyć na placek. Na środek placka nałożyć łyżkę nadzienia z surowego mięsa.

4. Krok

Formuj kulki z ciasta, które następnie rozpłaszczaj ręką na kształt kotletów.

5. Krok

Umieść kulki we wrzącej wodzie. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię.

Uwagi (2)

Hanna_Cwojdzinska 19.03.2023

A co z mięsem...ten przepis to porażka...w kawałkach i niedokładny...brak mi słów ...pozdrawiam

Zina_Wawrzeniuk 8.03.2023

przepis jest okropny. dosyc s=dobrze posługuję się komputerem a nie potrafiłam pzreśledzić całego pzrepisu i skopiować na kartę do kuchni

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

402 przepisy

Obiad

1951 przepisy

Kolacja

1823 przepisy

Deser

1375 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1239 przepisy