REKLAMA

Źródło: Canva

Kartacze

Kartacze to tradycyjne danie kuchni polskiej, składające się z ciasta ziemniaczanego i farszu mięsnego.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ziemniaki ugotuj na miękko, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Krok

Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju.

3. Krok

Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cebulę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Nabierz łyżkę masy ziemniaczanej na dłoń. Uformować ją w kulę, a następnie spłaszczyć na placek. Na środek placka nałożyć łyżkę nadzienia z surowego mięsa.

4. Krok

Formuj kulki z ciasta, które następnie rozpłaszczaj ręką na kształt kotletów.

5. Krok

Umieść kulki we wrzącej wodzie. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię.

Uwagi (2)

Hanna_Cwojdzinska 19.03.2023

A co z mięsem...ten przepis to porażka...w kawałkach i niedokładny...brak mi słów ...pozdrawiam

Zina_Wawrzeniuk 8.03.2023

przepis jest okropny. dosyc s=dobrze posługuję się komputerem a nie potrafiłam pzreśledzić całego pzrepisu i skopiować na kartę do kuchni

Podobne przepisy

Sznycel wiejski w stylu babci

Przepis ten dostałam od mojej ukochanej babci, która jako znakomita kucharka zawsze przygotowywała magiczne dania w swojej małej kuchni. Mocne smaki i chrupiąca panierka BauernSchnitzel sprawiają, że to danie jest moim absolutnym faworytem. A najlepsze w nim jest to, że jest tak łatwe w przygotowaniu, że odniesie pełny sukces również w Twojej kuchni.

Pellkartoffeln mit Chili con Carne

Ein leckeres Gericht, das mit einer köstlichen Kombination aus gebackenen Kartoffeln und scharfem Chili con Carne serviert wird. Es ist eine komplette Mahlzeit, die besonders an kalten Tagen Wärme und Komfort bietet.

Koreański makaron "Jajangmyeon" z wieprzowiną i pastą fasolową

Uwielbiam przyrządzać to tradycyjne koreańskie danie. Jajangmyeon to obfity i satysfakcjonujący posiłek pełen smaku i komfortu. Nauczyłam się tego przepisu podczas mojego pobytu w Korei Południowej. To naprawdę interesujące zobaczyć, jak proste składniki można przekształcić w danie pełne głębi i charakteru. Przytulenie w misce, jeśli wolisz.

Przepis na bażanta z puree ziemniaczanym

Tradycyjne jesienna potrawa, bażant, jest w tym przepisie przygotowywana w prosty, a jednocześnie elegancki sposób. Ptak jest faszerowany świeżymi ziołami i przyprawami, a następnie pieczony w piekarniku do momentu, kiedy stanie się delikatny i soczysty.
Iwa
Iwa
Podgląd przepisu Pierś z kurczaka z pieczarkami
Videorecepta

Pierś z kurczaka z pieczarkami

Kurczak na kremowym sosie pieczarkowym z marchewką i ziemniakami.

Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie

Szybkie i proste kotlety z polędwicy wieprzowej z doskonałym sosem śmietankowo-musztardowym.

Ziemniaki z kiszoną kapustą

Tradycyjne danie, które jest szczególnie popularne w miesiącach zimowych.

Kapusta włoska z ziemniakami i boczkiem

Niezwykle proste, a jednocześnie pyszne danie z kapusty włoskiej to coś, co zawsze serwuję mojej rodzinie, gdy temperatura spada. Przygotowane ze świeżej kapusty włoskiej i aromatycznych przypraw, danie to jest prawdziwą ucztą. Na szczęście trudno się pomylić z tym przepisem, ponieważ składniki i kroki są łatwe do zrozumienia i proste do naśladowania. Oto przepis, którego zawsze używam.

Podobne przepisy

Sznycel wiejski w stylu babci

Przepis ten dostałam od mojej ukochanej babci, która jako znakomita kucharka zawsze przygotowywała magiczne dania w swojej małej kuchni. Mocne smaki i chrupiąca panierka BauernSchnitzel sprawiają, że to danie jest moim absolutnym faworytem. A najlepsze w nim jest to, że jest tak łatwe w przygotowaniu, że odniesie pełny sukces również w Twojej kuchni.

Pellkartoffeln mit Chili con Carne

Ein leckeres Gericht, das mit einer köstlichen Kombination aus gebackenen Kartoffeln und scharfem Chili con Carne serviert wird. Es ist eine komplette Mahlzeit, die besonders an kalten Tagen Wärme und Komfort bietet.

Koreański makaron "Jajangmyeon" z wieprzowiną i pastą fasolową

Uwielbiam przyrządzać to tradycyjne koreańskie danie. Jajangmyeon to obfity i satysfakcjonujący posiłek pełen smaku i komfortu. Nauczyłam się tego przepisu podczas mojego pobytu w Korei Południowej. To naprawdę interesujące zobaczyć, jak proste składniki można przekształcić w danie pełne głębi i charakteru. Przytulenie w misce, jeśli wolisz.

Przepis na bażanta z puree ziemniaczanym

Tradycyjne jesienna potrawa, bażant, jest w tym przepisie przygotowywana w prosty, a jednocześnie elegancki sposób. Ptak jest faszerowany świeżymi ziołami i przyprawami, a następnie pieczony w piekarniku do momentu, kiedy stanie się delikatny i soczysty.
Iwa
Iwa
Podgląd przepisu Pierś z kurczaka z pieczarkami
Videorecepta

Pierś z kurczaka z pieczarkami

Kurczak na kremowym sosie pieczarkowym z marchewką i ziemniakami.

Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie

Szybkie i proste kotlety z polędwicy wieprzowej z doskonałym sosem śmietankowo-musztardowym.

Ziemniaki z kiszoną kapustą

Tradycyjne danie, które jest szczególnie popularne w miesiącach zimowych.

Kapusta włoska z ziemniakami i boczkiem

Niezwykle proste, a jednocześnie pyszne danie z kapusty włoskiej to coś, co zawsze serwuję mojej rodzinie, gdy temperatura spada. Przygotowane ze świeżej kapusty włoskiej i aromatycznych przypraw, danie to jest prawdziwą ucztą. Na szczęście trudno się pomylić z tym przepisem, ponieważ składniki i kroki są łatwe do zrozumienia i proste do naśladowania. Oto przepis, którego zawsze używam.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

961 przepisy

Obiad

1841 przepisy

Kolacja

1727 przepisy

Ciasta

335 przepisy

Deser

1277 przepisy

Mascarpone

114 przepisy

Szybkie posiłki

1644 przepisy

Pieczenie

1605 przepisy

Sałatki

284 przepisy