REKLAMA

Źródło: Canva

Kartacze

Kartacze to tradycyjne danie kuchni polskiej, składające się z ciasta ziemniaczanego i farszu mięsnego.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ziemniaki ugotuj na miękko, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Krok

Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju.

3. Krok

Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cebulę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Nabierz łyżkę masy ziemniaczanej na dłoń. Uformować ją w kulę, a następnie spłaszczyć na placek. Na środek placka nałożyć łyżkę nadzienia z surowego mięsa.

4. Krok

Formuj kulki z ciasta, które następnie rozpłaszczaj ręką na kształt kotletów.

5. Krok

Umieść kulki we wrzącej wodzie. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię.

Uwagi (2)

Hanna_Cwojdzinska 19.03.2023

A co z mięsem...ten przepis to porażka...w kawałkach i niedokładny...brak mi słów ...pozdrawiam

Zina_Wawrzeniuk 8.03.2023

przepis jest okropny. dosyc s=dobrze posługuję się komputerem a nie potrafiłam pzreśledzić całego pzrepisu i skopiować na kartę do kuchni

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy