REKLAMA
   
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/O-AZarGjPrBAWn5cPhfB/af14673e0ad3f2b6d489f48a5127bc.jpeg)
Źródło: Pixabay
Khinkali, czyli Gruzińskie pierogi
Khinkali to tradycyjne gruzińskie pierogi parzone. Ich charakterystyczną cechą jest górna partia, przypominająca cotygodniowy węzeł. Pierogów nie kroi się - należy je jeść całymi, zaczynając od spodu, po czym obgryza się górną, niejadalną część.
      REKLAMA
   
Składniki
porcje  
4
 - 500 gramy mięsa mielonego (mieszanka wołowiny i wieprzowiny)
- 2 cebule
- pęczek pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1 szkło ciepłej wody
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
      REKLAMA
   
Procedura
 90 min.
1. Krok 
  Przygotuj farsz: mięso połącz z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem
2. Krok 
  Przygotuj ciasto: mąkę połącz z ciepłą wodą i szczyptą soli. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.
3. Krok 
  Podziel ciasto na mniejsze kawałki, każdy z nich rozwałkuj cienko.
4. Krok 
  Na każdym cieście umieść porcję farszu, zagnij brzegi ciasta do środka, tworząc małą sakiewkę.
5. Krok 
  Gotuj khinkali na parze przez około 15 minut.
6. Krok 
  Podawaj gorące, posypując opcjonalnie czarnym pieprzem.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/P4dPwUcksKEGaxUrp5TL/8da0cc78be2674e78180ee002d7cbf.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/MW5hBDZysG7W_SV6HerE/37b625fb22b326bf593908336ee987.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/J2i3ukSmwPP_JHpgp7hR/a8afa5ba6e163303e383fa2182300d.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/FUQ7-v19P5gj5JzwDIMq/98fd03d02addc4e6070ad752d1005d.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/CERZeYR8m-PwJLoE-sOb/9c6a8f9f68d0a502ab4f14378a4a5e.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/YJCIwzIGiFEbrgMKem_1/ba91b1b434d1903654d167812c2ab0.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/OhyqQdQ-siw8LZ9A8qNs/3c6731252ef7e73b301b8b099e11c7.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Xl7Ow6yeb54VfFYTChAl/09353558d9fe24db75d7362e89c7e3.jpeg)












