REKLAMA

Kruche bułeczki z orzechami włoskimi

REKLAMA
Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Składniki

porcje
20
  • 2 żółtka jaj temperatura pokojowa Dodano do
  • 430 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 100 g Domowy smalec wieprzowy temperatura pokojowa Dodano do
  • 2 łyżki cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżeczka Drożdże suszone droetker en Dodano do
  • orzechy włoskie Dodano do
  • 2 łyżki dżem morelowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.

Wyrobić zwarte ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto nie zmieni zbytnio objętości, tak jak jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznego, ale nie martwcie się podczas pieczenia pięknie urośnie 👌 Z ciasta robimy kulki, które rozwałkowujemy jak na kształt gruszki, nacinamy z jednej strony (tak, żeby nie przeciąć brzegów ciasta) na pełną część nakładamy nadzienie ( zmielone orzechy włoskie zaparzone gorącym mlekiem i dżem morelowy) ostrożnie zwijamy, pozwalamy im wyrosnąć na blasze przez 10 minut, smarujemy pędzelkiem roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 170 stopni do uzyskania złotego koloru ( około 20 minut).

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy