REKLAMA

Źródło: Canva

Leśny mech

Zielone ciasto szpinakowe, które zachwyci wszystkich!

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 450 g świeżego szpinaku Dodano do
  • 1 szkło cukier kryształ Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 250 g serka mascarpone zimne Dodano do
  • ml śmietanki lub 30 do ubijania zimnej Dodano do
  • 4 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka wanilii Dodano do
  • owoce granatu do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Umyty szpinak włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.

2. Krok

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą.

3. Krok

Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.

4. Krok

Dodać mus szpinakowy i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.

5. Krok

Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

6. Krok

Masę wylać do formy o średnicy 24 cm piec przez 45 minut, do momentu aż patyczek będzie suchy.

7. Krok

Do misy miksera włożyć mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę, dodać cukier puder i wanilię.

8. Krok

Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.

9. Krok

Przełożyć blaty ciasta kremem i udekorować owocami granatu.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy