:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/EftGcmFj5risAM8X0CgU/9030da2d5d5ec378a956e61b61b508.png)
Mini beza pavlova
Mini pavlova to słodkie, chrupiące bezy z miękkim wnętrzem, które są wspaniałym przysmakiem na różne okazje. Ta wersja mini pavlova jest świetna, gdy nie chcesz piec jednej dużej bezy, a chcesz podać indywidualne porcje.
Składniki
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 400 ml śmietany kremówki
- Owoce (maliny, truskawki borówki) do dekoracji
- Mięta do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik stopni Celsius. Przygotuj blachę i papier do pieczenia.
W dużym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się błyszcząca i gładka.
Dodaj ocet winny, ekstrakt waniliowy i mąkę kukurydzianą do masy z białek. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Na przygotowanej blasze do pieczenia, utwórz 6 kolistych placków z masy bezy. Zrób wokół nich wgłębienie, aby stworzyć miejsce na krem i owoce.
Piecz pavlovy w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę i 15 minut, aż zewnętrzne warstwy staną się chrupiące, a wewnętrzne będą miękkie. Wyłącz piekarnik i pozostaw pavlovy w piekarniku, aż ostygną.
6.Ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
Przed podaniem, umieść po jednym łyżeczce bitej śmietany na każdej mini pavlovie. Udekoruj owocami (maliny, truskawki, borówki)