:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/bNLWm6uvPa4Th4dP38ff/0ff81fcd1809fec0f2f07fe8a86eda.jpeg)
Źródło: FB: Super Przepisy na Ciasta i Desery
Miodownik świąteczny
Miodownik to jeden z tych ciast, który musi gościć na moim świątecznym stole każdego roku. Jego wyjątkowy, miodowy smak idealnie komponuje się ze specjalnym, świątecznym nastrój.
Składniki
Ciasto:
- 3 Okulary mąki pszennej
- 3 ks jajka
- 3 łyżki miodu
- 120 g schłodzonego masła
- 1⁄2 Okulary cukru
- 2 łyżeczki sody
Krem grysikowy:
- 4 Okulary Mleka
- 2⁄3 Okulary cukru pudru
- 10 łyżki kaszy mannej
- 250 g masla
Polewa czekoladowa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżki Mleka
Dodatkowo:
- 2 garście orzechów włoskich
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
Najnowsze ulotki
Procedura
Ciasto: Przesiać mąkę do miski i dodać sodę oczyszczoną.
Następnie dodać masło i cukier.
Zagnieść ciasto z odrobiną mąki, a następnie dodać jajka i miód.
Wyrobić rękami gładkie ciasto i podzielić je na 4 części.
Zawiń trzy części w folię spożywczą i włóż do lodówki. Rozwałkować jedną część na posypanej mąką stolnicy.
Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
Powtórz procedurę ze wszystkimi ciastami.
Krem: wlej mleko do rondla i dodaj kaszę mannę. Postawić rondel na gazie i stale mieszać, aż kasza zgęstnieje.
Zdjąć garnek z ognia, odstawić na bok i ostudzić.
Umieść miękkie masło w misce, dodaj granulowany cukier i mieszaj, aż będzie puszyste.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 2 łyżki schłodzonej śmietanki.
Gotowy krem podzielić na trzy części.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej pierwszą kromkę. Na wierzchu rozsmarować jedną trzecią kremu. Położyć kolejny arkusz i ponownie rozsmarować. Następna warstwa.
Kontynuować z trzecią warstwą.
Posmaruj wierzch ciasta dżemem i polej czekoladą wymieszaną z mlekiem.
Następnie posypać posiekanymi orzechami. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na całą noc.