:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/bNLWm6uvPa4Th4dP38ff/0ff81fcd1809fec0f2f07fe8a86eda.jpeg)
Źródło: FB: Super Przepisy na Ciasta i Desery
Miodownik świąteczny
Miodownik to jeden z tych ciast, który musi gościć na moim świątecznym stole każdego roku. Jego wyjątkowy, miodowy smak idealnie komponuje się ze specjalnym, świątecznym nastrój.
Składniki
Ciasto:
- 3 Okulary mąki pszennej
- 3 ks jajka
- 3 łyżki miodu
- 120 g schłodzonego masła
- 1⁄2 Okulary cukru
- 2 łyżeczki sody
Krem grysikowy:
- 4 Okulary Mleka
- 2⁄3 Okulary cukru pudru
- 10 łyżki kaszy mannej
- 250 g masla
Polewa czekoladowa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżki Mleka
Dodatkowo:
- 2 garście orzechów włoskich
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
Najnowsze ulotki
Procedura
Ciasto: Przesiać mąkę do miski i dodać sodę oczyszczoną.
Następnie dodać masło i cukier.
Zagnieść ciasto z odrobiną mąki, a następnie dodać jajka i miód.
Wyrobić rękami gładkie ciasto i podzielić je na 4 części.
Zawiń trzy części w folię spożywczą i włóż do lodówki. Rozwałkować jedną część na posypanej mąką stolnicy.
Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
Powtórz procedurę ze wszystkimi ciastami.
Krem: wlej mleko do rondla i dodaj kaszę mannę. Postawić rondel na gazie i stale mieszać, aż kasza zgęstnieje.
Zdjąć garnek z ognia, odstawić na bok i ostudzić.
Umieść miękkie masło w misce, dodaj granulowany cukier i mieszaj, aż będzie puszyste.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 2 łyżki schłodzonej śmietanki.
Gotowy krem podzielić na trzy części.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej pierwszą kromkę. Na wierzchu rozsmarować jedną trzecią kremu. Położyć kolejny arkusz i ponownie rozsmarować. Następna warstwa.
Kontynuować z trzecią warstwą.
Posmaruj wierzch ciasta dżemem i polej czekoladą wymieszaną z mlekiem.
Następnie posypać posiekanymi orzechami. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na całą noc.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/dnNGJ6_3Ry4amyihbBXh/7b35144d126d5e9f5c77fd35adf929.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/25lIA6S2gb62kbTZdJSe/08e136c9d11176b42b3ebaf3250999.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/P4dPwUcksKEGaxUrp5TL/8da0cc78be2674e78180ee002d7cbf.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/vKdktCDJUV86tp11QRXO/33a53e473c600e6fd23094e6e7e363.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/aX_pmhbO3OjKApaOmwfB/061c00de9a1539d666fe51820da0bd.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/enwKTCVGZlLEYXUvIWQB/f30a428147c9e59f3a5cf14b321af8.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/I6zng9YakqL-TtXwmQh0/8e95a2c2d7d4405a842343714fa800.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/5SW3lbq67EQvenTrNubB/c60458bc67b4c9e548ecc533b58d6f.jpeg)












