REKLAMA

Najlepsza baklawa

Baklawa to słodki, orzechowy przysmak pochodzący z krajów Bliskiego Wschodu i Bałkanów. To tradycyjne danie jest obec w kuchniach różnych kultur iiesządzana z ciasta filo, które jest przekładane warstwami orzechów włoskich lub nerkowca, nasączane syropem, a następnie pokryw war być podawana na ciepło lub na zimno i zawsze smakuje wybornie.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 opakowanie arkuszy ciasta filo Dodano do
  • 6 łyżki miodu Dodano do
  • 1 szkło orzechów włoskich, posiekanych Dodano do
  • 1 szkło orzechów laskowych, posiekanych Dodano do
  • 1 szkło migdałów, posiekanych Dodano do
  • 12 łyżki goździków mielonych Dodano do
  • 14 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 175°C.

2. Krok

Wymieszaj orzechy, 1/4 szklanki cukru, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową w misce.

3. Krok

Nałóż na dno formy o wymiarach 23x33 cm jedną arkę filo, pos masłem. Nałóż kolejną i posmaruj ją również masłem.

4. Krok

Powtarzaj ten proces, aż dostaniesz 10 warstwie posyp równomiernie mieszankę orzechową.

5. Krok

Przykryj 5 arkami filo, każdą smarując masłem.

6. Krok

Natnij wierzch dania, ale nie przecinaj dolnej warstwy.

7. Krok

Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.

8. Krok

Odstaw na 10 minut.

9. Krok

Gdy baklawa się piecze, w misce wymieszaj pozostały miód, szczyptę soli oraz 1/2 szklanki wody. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści.

10. Krok

Po wyjęciu baklawy z piekarnika, polej ją równomiernie miodowym syropem.

11. Krok

Pozostaw do wystudzenia i pokrój na kwadraty.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy