REKLAMA

Najlepsza baklawa

Baklawa to słodki, orzechowy przysmak pochodzący z krajów Bliskiego Wschodu i Bałkanów. To tradycyjne danie jest obec w kuchniach różnych kultur iiesządzana z ciasta filo, które jest przekładane warstwami orzechów włoskich lub nerkowca, nasączane syropem, a następnie pokryw war być podawana na ciepło lub na zimno i zawsze smakuje wybornie.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 opakowanie arkuszy ciasta filo Dodano do
  • 6 łyżki miodu Dodano do
  • 1 szkło orzechów włoskich, posiekanych Dodano do
  • 1 szkło orzechów laskowych, posiekanych Dodano do
  • 1 szkło migdałów, posiekanych Dodano do
  • 12 łyżki goździków mielonych Dodano do
  • 14 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 175°C.

2. Krok

Wymieszaj orzechy, 1/4 szklanki cukru, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową w misce.

3. Krok

Nałóż na dno formy o wymiarach 23x33 cm jedną arkę filo, pos masłem. Nałóż kolejną i posmaruj ją również masłem.

4. Krok

Powtarzaj ten proces, aż dostaniesz 10 warstwie posyp równomiernie mieszankę orzechową.

5. Krok

Przykryj 5 arkami filo, każdą smarując masłem.

6. Krok

Natnij wierzch dania, ale nie przecinaj dolnej warstwy.

7. Krok

Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.

8. Krok

Odstaw na 10 minut.

9. Krok

Gdy baklawa się piecze, w misce wymieszaj pozostały miód, szczyptę soli oraz 1/2 szklanki wody. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści.

10. Krok

Po wyjęciu baklawy z piekarnika, polej ją równomiernie miodowym syropem.

11. Krok

Pozostaw do wystudzenia i pokrój na kwadraty.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy