REKLAMA

Źródło: Pixabay: mjpatter

Najlepsze bezglutenowe ciasto dyniowe

To bezglutenowe ciasto dyniowe zachowuje konsystencję ciasta i autentyczny smak dyni.

REKLAMA

Składniki

porcje
9

Ciasto:

  • 1 filiżanka Zwykła mąka bezglutenowa Dodano do
  • 1 łyżeczka Guma ksantanowa (chyba że mieszanka mąki już ją zawiera) Dodano do
  • 1 łyżka stołowa semolina cukier Dodano do
  • 312 oz Zimne, niesolone masło pokrojone na kawałki Dodano do
  • 1 Duże żółtko jaja Dodano do

Wypełnienie:

  • 15 oz Purée z dyni w puszce Dodano do
  • 300 ml Podwójna śmietanka Dodano do
  • 3 duże jajka Dodano do
  • 0.7 filiżanka cukier brązowy Dodano do
  • 14 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 12 łyżeczka Ginger Dodano do
  • 14 łyżeczka gałka muszkatołowa Dodano do
  • 0.125 łyżeczka Goździki Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 350 stopni.

2. Krok

Najpierw przygotujemy ciasto, mieszając bezglutenową zwykłą mąkę, gumę ksantanową, cukier puder i masło w dużej misce, aż uzyskamy konsystencję przypominającą bułkę tartą. Można to zrobić za pomocą miksera lub po prostu palcami.

3. Krok

Dodaj żółtko do mieszaniny i mieszaj, aż mieszanina połączy się w ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 45 minut przed użyciem.

4. Krok

Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni (pamiętaj, aby użyć mąki bezglutenowej) i umieść je na 9-calowym naczyniu do pieczenia. Przytnij brzegi, a następnie włóż ciasto z powrotem do lodówki na kolejne 15 minut, aby było chrupiące.

5. Krok

Upiec ciasto na ślepo (pieczenie bez nadzienia), przykrywając je pergaminem do pieczenia i wypełniając suszoną fasolą. Piec przez około 15 minut, a następnie usunąć fasolę i pergamin i piec przez kolejne 5 minut. Zapobiegnie to rozmoczeniu spodu po dodaniu masy dyniowej.

6. Krok

Aby przygotować nadzienie, wymieszaj puree z dyni w puszce, podwójną śmietanę, jajka, brązowy cukier, sól i przyprawy (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki) w dużej misce, aż dobrze się połączą.

7. Krok

Wlać nadzienie do skorupki ciasta i piec przez około 40 minut lub do momentu, gdy nadzienie zestali się w środku.

8. Krok

Pozostaw ciasto do ostygnięcia przed podaniem, co pozwoli na całkowite zastygnięcie nadzienia, zapewniając idealny kawałek za każdym razem.

Podobne przepisy

Iwa
Iwa
Podgląd przepisu Ciasto kubuś
Videorecepta

Ciasto kubuś

Tort jahodowy z korpusami buraczkowymi

Ciasto można przygotować na zdrowszy, bardziej odżywczy i smaczny sposób. To jest tego dowodem. Wygląda też świetnie i smakuje jak tradycyjne ciasto.

Magiczne ciasto Calineczka

Ciasto Calineczka to pyszne i delikatne ciasto, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Składa się z lekkiego biszkoptu i truskawek. Jest to idealna propozycja na rodzinne spotkania i uroczystości.

Bezglutenowy tort makowy

Czy lubisz mak i planujesz imprezę? Ten tort to doskonały wybór.

Ciasto pumpkin pie

Pumpkin pie to popularne ciasto amerykańskie, które często serwowane jest podczas świąt, zwłaszcza w okresie Halloween i Dnia Dziękczyenia. Składa się z delikatnego oraz aromatycznego nadzienia z dyni.

Ciasto piernikowe

Przepis na najlepsze ciasto piernikowe.

Ciasto z nadzieniem kokosowym i brzoskwiniami

Doskonałe ciasto twarożkowo-kokosowe z wzbogaceniem w postaci konserwowych brzoskwiń. Jeśli masz dość przetworów, spróbuj urozmaicić nimi ciasto.

Ciasto z laską wanilii

Laska wanilii to pyszne, tradycyjne danie deserowe, które idealnie nadaje się na specjalne okazje. Delikatne ciasto, przełożone kremem waniliowym i polewą czekoladową, zachwyci każde podniebienie. Ten przepis jest prosty do wykonania, dzięki czemu możesz cieszyć się smakiem domowego wypieku bez większego wysiłku.

Podobne przepisy

Iwa
Iwa
Podgląd przepisu Ciasto kubuś
Videorecepta

Ciasto kubuś

Tort jahodowy z korpusami buraczkowymi

Ciasto można przygotować na zdrowszy, bardziej odżywczy i smaczny sposób. To jest tego dowodem. Wygląda też świetnie i smakuje jak tradycyjne ciasto.

Magiczne ciasto Calineczka

Ciasto Calineczka to pyszne i delikatne ciasto, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Składa się z lekkiego biszkoptu i truskawek. Jest to idealna propozycja na rodzinne spotkania i uroczystości.

Bezglutenowy tort makowy

Czy lubisz mak i planujesz imprezę? Ten tort to doskonały wybór.

Ciasto pumpkin pie

Pumpkin pie to popularne ciasto amerykańskie, które często serwowane jest podczas świąt, zwłaszcza w okresie Halloween i Dnia Dziękczyenia. Składa się z delikatnego oraz aromatycznego nadzienia z dyni.

Ciasto piernikowe

Przepis na najlepsze ciasto piernikowe.

Ciasto z nadzieniem kokosowym i brzoskwiniami

Doskonałe ciasto twarożkowo-kokosowe z wzbogaceniem w postaci konserwowych brzoskwiń. Jeśli masz dość przetworów, spróbuj urozmaicić nimi ciasto.

Ciasto z laską wanilii

Laska wanilii to pyszne, tradycyjne danie deserowe, które idealnie nadaje się na specjalne okazje. Delikatne ciasto, przełożone kremem waniliowym i polewą czekoladową, zachwyci każde podniebienie. Ten przepis jest prosty do wykonania, dzięki czemu możesz cieszyć się smakiem domowego wypieku bez większego wysiłku.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

346 przepisy

Dania mięsne

989 przepisy

Kolacja

1784 przepisy

Mascarpone

120 przepisy

Śniadanie

392 przepisy

Obiad

1902 przepisy

Deser

1339 przepisy

Zupy i buliony

310 przepisy

Ciastka

325 przepisy

Ciasta i desery

1210 przepisy