Źródło: Youtube
Najlepszy sernik dyniowy na świecie
Wspaniała propozycja na jesienne przyjęcia i spotkania ze znajomymi.
Składniki
- 500 g sera ricotta
- 500 g puree z dyni upieczonej i przetartej na gładko
- 3 jajka
- 1 szkło cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. W misce zmieszaj mąkę pszeniczną i mąkę ziemniaczaną.
3. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem i płatkami owsianymi, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
4. Dodaj do masy utarte jajka, ricottę, puree z dyni, cynamon, gałkę muszkatołową oraz ekstrakt z wanilii i wymieszaj do połączenia składników.
5. Dodaj suche składniki (mąki) do masy serowej i wymieszaj do połączenia składników.
6. Wylej ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Posyp kruszonką z płatków owsianych na wierzchu ciasta.
8. Piecz sernik przez około 45-50 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru i w środku będzie dobrze ścięty.
9. Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź.
10. Podawaj na ciepło lub na zimno, najlepiej polany miodem, syropem klonowym lub bitą śmietaną.