REKLAMA

Źródło: Pixabay

Paluszki chlebowe Grissini

Grissini, włoskie paluszki chlebowe, są pysznym, chrupiącym przekąskowym daniem, którym warto urozmaicić swoją domową kulinarną sztukę. Idealnie komponują się jako dodatek do zup, sałatek bądź jako przekąska do wina. Poniższy przepis pozwoli Ci z łatwością przygotować pewną ilość tych smakołyków!

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 250 g mąki Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 7 g suchych drożdży Dodano do
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek Dodano do
  • 150 ml ciepłej wody Dodano do
  • dodatkowo: różne ziarna (sezam, len mak) lub zioła do posypania (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W dużym naczyniu zmieszaj mąkę, sól, drożdże i cukier.

2. Krok

Dodaj ciepłą wodę i oliwę, a następnie wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

3. Krok

Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

4. Krok

Po tym czasie, gdy ciasto jest już wyrośnięte, podziel je na 20 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki wałek, o długości około 30 cm.

5. Krok

Jeżeli chcesz, możesz teraz posypać swoje grissini swoimi ulubionymi ziarnami lub ziołami. Ułóż paluszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut, aż grissini będą złote.

7. Krok

Po wyjęciu grissini z piekarnika zostaw je do ostygnięcia, a potem przechowuj w szczelnym pojemniku.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

402 przepisy

Obiad

1951 przepisy

Kolacja

1823 przepisy

Deser

1375 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1239 przepisy