REKLAMA

Źródło: Africa Images from Canva

Pieczony burak

Jest to prosty, ale bardzo smaczny przepis, który zachowuje naturalną słodycz buraków, podczas gdy pieczenie dodaje wspaniałą, karmelizowaną warstwę na wierzchu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 szt średni burak Dodano do
  • 2 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 Łyżki Ocet balsamiczny Dodano do
  • 2 Goździki Czosnek, zmiażdżony Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

2. Krok

Dokładnie umyj buraki i, jeśli to konieczne, usuń wszelkie nieładne plamy. Jeśli to możliwe, pozostaw skórkę - pomoże ona burakom zachować kształt i smak podczas pieczenia, a także lepiej skarmelizuje się podczas pieczenia.

3. Krok

Jeśli buraki są duże, pokrój je na połówki lub nagietki. Małe buraki można pozostawić w całości.

4. Krok

Wymieszaj zmiażdżony czosnek z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Rozprowadź tę mieszankę równomiernie na burakach.

5. Krok

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę, aż buraki będą miękkie i pięknie skarmelizowane na powierzchni.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1015 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy