REKLAMA

Pizza z Kalafiorem

Pizza z Kalafiorem to zdrowa i smakowita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy prowadzą zdrowy tryb życia lub są na diecie bezglutenowej. Lekko chrupiące, kalafiorowe ciasto jest naturalnie niskie w kalorie, bogate w błonnik i białko, a dodatkowo świetnie smakuje.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 średni kalafior Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 50 g startego parmezanu Dodano do
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 1 Łyżka suszonej bazylki Dodano do
  • 1 Łyżka suszonego oregano Dodano do
  • 200 g sosu pomidorowego Dodano do
  • 200 g startego sera mozzarella Dodano do
  • dowolne dodatki: szynka, salami pieczarki papryka cebula oliwki itp. Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Kalafiora zmielić na tarce o dużych oczkach lub w malakserze na konsystencję „ryżu”.

2. Krok

Zmielony kalafior przesmażyć na patelni bez tłuszczu przez ok. 10 minut, aż stanie się miękki i pozbyć się nadmiaru wilgoci.

3. Krok

Przesmażony kalafior ostudzić, a następnie dodać jajko, parmezan, oliwę, sól, pieprz, bazylkę i oregano. Wymieszać.

4. Krok

Masę kalafiorową rozłożyć na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, formując okrągłe ciasto.

5. Krok

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut, aż ciasto stanie się złociste.

6. Krok

Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować je sosem pomidorowym, posypać startym mozzarellą i dodatkami według własnego uznania.

7. Krok

Zapiekaj przez kolejne 10-15 minut, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić.

8. Krok

Wyjąć z piekarnika, odczekać 2-3 minuty, następnie pokroić na kawałki i podawać.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

402 przepisy

Obiad

1951 przepisy

Kolacja

1823 przepisy

Deser

1375 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1239 przepisy