:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Pn3OaPZ5PieGCfW-jAPz/6aa7cdb4d130a5c313ed2c28924ddc.jpeg)
Proste ciasto z malinami
Luksusowy tort malinowy na każdą okazję.
Składniki
Corpus
- 6 Sztuka jajko
- 240 g cukier kryształ
- 6 łyżki olej
- szczypta sól
- 240 g mąka samozbrylająca
Krem malinowy
- 400 ml bita śmietana
- 2 Sztuka mascarpone
- 4 łyżki cukier puder
- 250 g Kruszone maliny
Lukrowanie
- 100 ml bita śmietana
- 100 g czekolada
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od przygotowania korpusu. Białka ze szczyptą soli ubijamy do uzyskania gęstej masy, dodajemy cukier i ponownie ubijamy.
Olej ubić na sztywny śnieg i po kolei wbijać żółtka. Na koniec wmieszać widelcem mąkę. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze, przygotować krem. W misce ubij mascarpone z bitą śmietaną i cukrem. Do ubitej masy dodajemy rozgniecione maliny i mieszamy.
Na koniec przygotować lukier. Podgrzej bitą śmietanę, nie może się zagotować. W gorącej śmietance rozpuścić czekoladę.
Teraz pozostaje nam tylko wykończyć ciasto. Przekroić schłodzone ciasto. Wypełnić kremem. Powierzchnię tortu posmarować kremem. Polej lukrem cały wierzch tortu, pozwalając mu spłynąć po brzegach.