REKLAMA

Proste ciasto z malinami

Luksusowy tort malinowy na każdą okazję.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Corpus

  • 6 Sztuka jajko Dodano do
  • 240 g cukier kryształ Dodano do
  • 6 łyżki olej Dodano do
  • szczypta sól Dodano do
  • 240 g mąka samozbrylająca Dodano do

Krem malinowy

  • 400 ml bita śmietana Dodano do
  • 2 Sztuka mascarpone Dodano do
  • 4 łyżki cukier puder Dodano do
  • 250 g Kruszone maliny Dodano do

Lukrowanie

  • 100 ml bita śmietana Dodano do
  • 100 g czekolada Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zaczynamy od przygotowania korpusu. Białka ze szczyptą soli ubijamy do uzyskania gęstej masy, dodajemy cukier i ponownie ubijamy.

2. Krok

Olej ubić na sztywny śnieg i po kolei wbijać żółtka. Na koniec wmieszać widelcem mąkę. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

3. Krok

W czasie gdy ciasto się piecze, przygotować krem. W misce ubij mascarpone z bitą śmietaną i cukrem. Do ubitej masy dodajemy rozgniecione maliny i mieszamy.

4. Krok

Na koniec przygotować lukier. Podgrzej bitą śmietanę, nie może się zagotować. W gorącej śmietance rozpuścić czekoladę.

5. Krok

Teraz pozostaje nam tylko wykończyć ciasto. Przekroić schłodzone ciasto. Wypełnić kremem. Powierzchnię tortu posmarować kremem. Polej lukrem cały wierzch tortu, pozwalając mu spłynąć po brzegach.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy